Den russiske gassgiganten Gazprom brukte miljøhensyn som brekkstang til å vippe flernasjonale Shell ut av kampen om verdens største naturgassprosjekt. Gazprom har gjort et røverkjøp, mener russiske medier. Den russiske gassgiganten Gazprom brukte miljøhensyn som brekkstang til å vippe flernasjonale Shell ut av kampen om verdens største naturgassprosjekt. Gazprom har gjort et røverkjøp, mener russiske medier. Det russiske statsselskapet har fått tilslaget på utbyggingen av gassfeltet Sakhalin-2 i Stillehavet øst for Sibir og nord for Japan. Selskapet skal betale Shell en sum tilsvarende vel 46 milliarder kroner for kontroll over prosjektet.Ifølge fredagens russiske medier er dette godt under markedspris, og mange ser den russiske president Vladimir Putins mektige hånd bak avtalen. «Putin-rabatten», lød tittelen på Moskva-avisen Vedomostijs artikkel om saken fredag.Ifølge avisen rettet Putins regjering et voldsomt press mot Shell, som ble skjøvet til side slik at Gazprom kunne lirkes på plass i Sakhalin-2. Putin brukte «tungt artilleri» i form av aggressive miljøinspeksjoner og påtrykk fra riksadvokatens kontor, skrev Vedomostij.Den britiske finansavisen Financial Times mener på sin side at Shell og dets to japanske partnere Mitsubishi og Mitsui har fått «bra betalt» for salget, som innebærer at de tre halverer sin andel i Sakhalin-2. Gazprom får dermed én mer enn halvparten av aksjene. (NTB)