Sjeføkonom Knut Anton Mork om krone-isen

Krone-isen har blitt 200 prosent dyrere på 20 år. Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken liker dette svært dårlig.

Personlig økonomi

Det er lenge siden kroneisen kostet 1 krone. Faktisk er den populære isen blitt 200 prosent dyrere på bare 20 år. Landbrukspolitikken har skylden, mener sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.Navnet Krone-is oppsto ikke på grunn av prisen, men fordi det passet til produsentnavnet Slotts-is. Men i hele 15 år, fra 1955 til 1970, kunne man faktisk kjøpe Krone-is for 1 krone.I 1987 var prisen steget til 6 kroner. Hadde prisutviklingen fulgt konsumprisindeksen fra 1987, ville isen i dag kostet omtrent 10 kroner. I stedet må vi punge ut med 18 kroner, skriver Vårt Land.Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er ikke fornøyd med utviklingen.- Det synes jeg ikke noe særlig om. Det er unødvendig at vi betaler mer for landbruksvarer enn våre naboer, sier Mork.Han mener norske landbruksministere må ta sin del av skylden for prisøkningen.- Krone-is er et norsk landbruksprodukt som blir beskyttet og som vi derfor må betale mer for. Dette er et resultat av at Senterpartiet og bøndene har økt sin politiske forhandlingsstyrke, og ikke noe som er i forbrukernes interesse, sier Mork.Salgsdirektør Eirik Kruse i Diplom-Is sier at isprisen er tilpasset etter markedet, og han henviser til konkurrenten Hennig-Olsen som ligger på omtrent samme nivå. Folk er villige til å betale, konstaterer Kruse. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv