13 milliarder i skatteparadis

Finansminister Kristin Halvorsen kritiserer de som registrerer seg i land med lav eller null skatt. Men oljefondet hennes har investert 13 milliarder i skatteparadiser.

Statens pensjonsfond Utland - også kalt Oljefondet - har investert 13 milliarder kroner i ulike skatteparadis. Korrupsjonsjegere er kritiske.Finansminister Kristin Halvorsen (SV) og utviklingsminister Erik Solheim (SV) har flere ganger kritisert selskaper og investorer som unngår skatteforpliktelser ved å registrere seg i land med lav eller null skatt.Samtidig har staten, gjennom pensjonsfondet, investert mer enn 13 milliarder kroner i slike land. Investeringene er fordelt på 200 ulike selskaper i ni forskjellige land. Ifølge Aftenposten som siterer Verdensmagasinet X, figurerer Hongkong, Isle of Man, Cayman-øyene og Guernsey på listen.- Det legitimerer og støtter opp om en type juridisk regime som er tuftet på hemmelighold. Dermed blir det lettere for kriminelle å skjule pengene sine her, sier generalsekretær Jan Borgen i Transparency Norge - en organisasjon som arbeider for å bekjempe internasjonal korrupsjon.Finansminister Halvorsen har karakterisert investeringer i skatteparadis som en provokasjon mot norske skattebetalere. Nå sier hun at internasjonalt nybrottsarbeid med etikk i investeringer gjør at man kommer opp i etiske dilemmaer, og inviterer Transparency til å komme med innspill til arbeidet med nye etiske retningslinjer for pensjonsfondet som skal legges fram våren 2009. (©NTB)