Gammel maskara full av bakterier

Gammel maskara som er gått ut på dato kan være full av bakterier, viser en britisk undersøkelse. - Pass på holdbarheten, sier Mattilsynet.

Scanpix / Scanpix

Forskeren Susan Blakeney ved College of Optometrists, en institusjon for øyespesialister i Storbritannia, har studert sammenhengen mellom makeup og infeksjoner. Hun er klar i sin advarsel, ifølge den danske avisen Politiken.Av dem som deltok i undersøkelsen svarte to tredeler av de spurte, at de hadde brukt produkter av denne typen som var kjøpt mer enn to år for bruken, forteller Susan Blakeney og hennes kolleger.- Det er obligatorisk å oppgi holdbarhetsdato på kosmetikkprodukter som har holdbarhetsdato på 30 måneder eller mindre. For produkter som har holdbarhet mer enn 30 måneder, er det obligatorisk å merke produktet med hvor lenge det er holdbart etter åpning, sier førstekonsulent Julie Tesdal Håland i seksjon for fremmedstoffer og kosmetikk i Mattilsynet til NTB.Ingen kontrollHåland kjenner ikke til om Mattilsynet har gått spesielt ut for å kontrollere at kosmetikkindustrien etterlever disse kravene.Selv om hun ikke har hørt om mange tilfeller der dette er et problem, understreker hun at kravene om merking er viktige for å ivareta sikkerheten til forbrukerne.Og for å være på den sikre siden oppfordrer hun folk å bruke sminken innenfor holdbarhetsdatoen og sjekke innholdslisten for å finne ut om den inneholder stoffer som forbrukeren eventuelt er allergiske mot. (©NTB)