Stjeler 60.000 sykler årlig

Etter ti år med nedgang opplever politidistriktene nå en markant økning i antall sykkeltyverier.

Halvårstallene viser nå at det årlig stjeles 60.000 sykler til en verdi av 300 millioner kroner. Halvårstallene viser nå at det årlig stjeles 60.000 sykler til en verdi av 300 millioner kroner. - Nedgangen i tyverier de senere år har gjort mange syklister mindre forsiktige, mener pressetalskvinne Heidi Tofterå Slettemoen i TryggVesta Forsikring.Omtrent 25 prosent av alle sykkeltyverier skjer i Oslo, mens Hordaland og Sør-Trøndelag er hederlige unntak fra den nye trenden. Her har det vært en nedgang i tyverier siste halvår. Politiet mottar årlig 15.000 anmeldelser på sykkeltyveri, men oppklaringsprosenten er lav. Det kan skyldes få spor og ingen vitner, men også at annen kriminalitet har høyere prioritet, ifølge leder i Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min, Sveinung Sørbye.- Men det er også en rekke eksempler på at sykkeltyven er pågrepet på fersk gjerning og innbrakt til politiet, der saken likevel blir henlagt. Dette svekker tilliten til politiet, sier Sørbye.Heidi Tofterå Slettemoen opplyser at bare en av fire anmelder sykkeltyverier, og enda færre krever erstatning. Årsaken er at mange av syklene har en verdi som ligger under egenandelen. Forsikringsselskapene behandler over 9.000 skadesaker og erstatter stjålne sykler for mer enn 30 millioner kroner, ifølge Tofterå Slettemoen. (©NTB)