Foreslår ID-sjekk ved dyre kontantkjøp

Bruk av betalingskort er blitt så utbredt i Norge at personer som betaler dyre gjenstander kontant, er blitt mistenkelige.

Scanpix / Scanpix
Personlig økonomi

Snart kan de bli nødt til å vise legitimasjon i butikken. Det er et av tiltakene i forslaget til ny hvitvaskingslov som ble overlevert til finansminister Kristin Halvorsen (SV) fredag. Utvalget som har utarbeidet lovforslaget mener man bør skjerpe kontrollen av kunder som betaler store beløp kontant. Snart kan de bli nødt til å vise legitimasjon i butikken. Det er et av tiltakene i forslaget til ny hvitvaskingslov som ble overlevert til finansminister Kristin Halvorsen (SV) fredag. Utvalget som har utarbeidet lovforslaget mener man bør skjerpe kontrollen av kunder som betaler store beløp kontant. - Det å benytte svarte penger til å kjøpe verdifulle gjenstander, er en velkjent måte å hvitvaske disse pengene på, sier advokat Kristin Normann, som har ledet lovutvalget. Derfor foreslår de at forhandlere skal bli pålagt å kreve legitimasjon av kunder som blar opp kontanter når de kjøper gjenstander til 40.000 kroner eller mer.- Vi mener det er uvanlig i Norge i dag å betale et så stort beløp som 40.000 kroner kontant. En forhandler som får en kunde som ønsker å gjøre dette, får da plikt til å kreve legitimasjon av kunden, sier Normann til NTB.Utvalget lener seg på statistikk fra Norges Bank som viser at bruk av betalingskort og elektronisk overføring mellom kontoer har økt voldsomt i Norge de siste årene.I 2000 ble det utført varekjøp med norske betalingskort for 164,3 milliarder kroner. I 2006 var dette økt til 352 milliarder kroner. (©NTB)

Nyheter
Personlig økonomi