Finansavisen har de siste dagene hatt et par oppslag om at borettslag kan være en evt. norsk form for "subprime". Finansavisen har de siste dagene hatt et par oppslag om at borettslag kan være en evt. norsk form for "subprime". - Det er helt berettiget. Men det dreier seg først og fremst om et høyst reelt problem knyttet til noen få ekstreme enkelttilfeller, sier adm. dir. Øyvind Müller Famestad i Boligbyggelagenes Forsikring ifølge en pressemelding.- Vi i Norske Boligbyggelag (NBBL) har også advart mot misbruk av borettslagsformen til å drive med tilslørt markedsføring av prosjekter, for eksempel ved å annonsere med innskudd 90.000. Punktum, legger han til.
Sikringsfond
Müller Famestad peker på at NBBL tok konsekvensen av negative erfaringer fra tidlig 90-tall og opprettet Borettslagenes Sikringsfond i 1994. De fleste av de nesten 90 boligbyggelagene bruker ordningen.- Det er en garanti mot at andelseiere i borettslag skal komme i skvis og måtte hefte for naboens evt. mangelfulle oppfyllelse av felleskostnadene, sier han.Siste år var det ifølge pressemeldingen få tilfeller av utbetalinger fra fondet.- Vi har ikke registrert mange mislighold med betaling av felleskostnadene. De tilfellene der vi har måttet betale ut fra fondet kan telles på to hender. Bakgrunnen lå da i noen helt særegne lokale forhold eller hadde spesielle sosiale grunner, sier Müller Famestad.