Torre Beratxa er det mest kjøpte spanske rosévinen på Vinmonopolet, og det er den 3. mest solgte rosévinen i Norge. Produsenten, som heter Hacienda Uvanis og holder til i Navarra-regionen nord i Spania, er en del av det 90 år gamle kooperativet Anecoop.250.000 av disse flaskene går til eksportmarkedet, hvor England og Norge er de to største importørene. Bare i Norge selges det 50.000 flasker av Torre Beratxa. Slik har det ikke alltid vært. For 4-5 år siden produserte Hacienda Uvanis kun 4-5.000 flasker rosévin. Så gjorde ledelsen sjakktrekket med å ansette vinmakeren Benoit Dreyer fra Alsace i Frankrike. Det førte til en eksplosjon på produksjonssiden. - Jeg har eksperimentert mye med nye typer rosévin, samtidig som jeg er veldig nøye med hvilke vinmarker vi satser på. Lager du god vin, finner du alltid et marked for produktet, sier Dreyer til HegnarOnline mens vi er på omvisning i fabrikklokalene i Navarra. 55 prosent av vinen som tappes hos denne vinprodusenten er rosévin.For 79,90 kroner får du en konsumferdig vin basert på Garnacha-druen med aroma av røde bær, blomster og utrer. Det er utvilsomt en meget god pris for en behagelig rosévin.Anecoop satser også på vinproduksjon i Valencia-regionen. Her finner vi produsenten La Viña som hvert år produserer fem millioner liter hvite og røde viner. Denne produsenten har enda ikke fått et solid fotfeste i Norge. Sverige og Danmark er faktisk de største ekportmarkedene og står for henholdsvis 16 og 15 prosent av all omsetningen. Norge dukker opp på en delt 9. plass sammen med Irland.- Norge er et veldig viktig marked for oss, og vi håper å få flere flasker inn på Vinmonopolets lister, sier Gäel Picard, eksportsjef i Anecoop, til HegnarOnline.I Norge er La Viña best kjent for rødvinen Castillo de Montroy som selges på Vinmonopolet for 90,40 kroner flasken. Her får du en fruktig vin (50 prosent Tempranillo og 50 prosent Monastrell) med toner av røde bær. Det produseres rundt en millioner flasker Castillo Montroy Reserva hvert år, hvorav 40.000 flasker selges i Norge.I 2006 omsatte cooperativet Anecoop for 423 millioner euro, eller 3,3 milliarder kroner. Majoriteten av dette stammer fra salg av frukt og grønnsaker, men vinsalget kun står for rundt fire prosent.