Nettkriminelle blir stadig mer profesjonelle gjennom godt organiserte grupper. Det viser funnene i den siste Internet Security Threat Report fra Symantec.- Vi har lenge sett en utvikling der nettkriminelle motiveres av økonomisk vinning i stedet for ære og berømmelse. Det nye i denne rapporten er at nettkriminelle velger dette som yrkesvei, og bygger opp sin virksomhet slik næringslivet gjør for å nå sine mål, sier sikkerhetsekspert Hans Peter Østrem i Symantec Norge.Salg av viruskode, kredittkortnummer og e-postadresser er verdt flere milliarder, og det blir enklere å kjøpe ulovlig informasjon på nettet. Rapporten viser også at de organiserte gruppene skaper verktøy som gjør det enklere for andre å involvere seg i nettkriminalitet og informasjons- og identitetstyveri.For noen hundrelapper får du et dataprogram for phishing. Phishing innebærer å lure mottakeren til å oppgi konfidensiell informasjon, for eksempel kredittkortnummer, kontoinformasjon eller personlig informasjon, for så bruke dette til økonomisk vinning.Kredittkort er den vanligste varen som omsettes blant nettkriminelle. God tilgang gjør at prisene er lave. En bunt med 10-20 kredittkort trenger ikke koste mer enn 3-4 kroner. De nettkriminelle holder til på såkalte heleriservere, hvor de kjøper og selger personnummer, kredittkort, bankoppgaver, brukerkontoer og e-postlister.