Dette opplyser smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen.Folk som har oppvaskmaskin, er derimot trygge.- Vannet i oppvaskmaskinen holder vanligvis 55-60 grader. Det er i utgangspunktet ikke nok i seg selv, men dagens vaskemidler inneholder sterk lut som dreper parasitter, sier Søbstad til Dagbladet.no.Rådet om koking av vann fra springen gjelder for nesten hele Oslo. Unntaket er de som bor i sørøst.
i Oslo kommune la onsdag kveld ut informasjon og et kart på sine nettsider som viser hvilke områder som er berørt.Folk som får drikkevann fra Skullerud vannrenseanlegg kan trygt drikke springvann. Er du i tvil om hvor du får vannet ditt fra, kan du gå inn på Vann- og avløpsetatens nettsider og søke i adresselisten.Vann du ikke kan drikke selv, bør du heller ikke gi til hunden, katten eller de andre kjæledyrene dine, råder Veterinærhøgskolen.- Du bør koke drikkevannet etter samme råd som helsemyndighetene gir til folk, sier leder Ann Margaret Grøndahl ved Institutt for sports- og familiedyr ved Norges veterinærhøgskole i Oslo til Dagbladet.no.Giardia-parasitten er nemlig ikke forbeholdt kun mennesker. Også hunder og katter er utsatt.- Vi må vite mer om prøveresultatene av vannet, i dette tilfellet fra Maridalsvannet, før vi kan si noe om hvor skadelig parasitter er for kjæledyrene. Derfor anbefaler vi en så enkel forholdsregel som å koke drikkevannet inntil videre, sier Grøndahl.Veterinærhøgskolen koker nå alt drikkevann til hunder, katter og andre små kjæledyr. Men hester får vann rett fra springen.- Erfaringene viser at hester - og griser - er mindre mottakelige for slike parasitter. Hunder og katter derimot får diaré og magesmerter som mennesker, sier Grøndahl. (©NTB)