- Da sprenger oljen lett 200-dollarsgrensen

Israel uttaler at de er klare for Iran-angrep. - Utvikler dette seg kan 200-dollarsgrensen for oljen ryke lett, sier oljeanalytiker til HegnarOnline.

Foto: Finansavisen

Den israelske politikeren Isaac Ben-Israel, fra det regjerende Kadima-partiet, sier Israel er klare for et angrep på Iran hvis diplomati ikke fører frem. Uttalelsen kommer i et intervju med Der Spiegels online-utgave, ifølge Bloomberg News tirsdag.Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea mener at et angrep fra Israel sin side, nå som det er så stramt fra før på tilbudssiden, ville være meget kritisk for oljeprisen.- Et angrep vil nok umiddelbart sende prisen på olje over 150 dollar. Det vil nok skje så å si på sekundet. Husk bare hva som skjedde da Tyrkia gikk inn i Nord-Irak for litt siden. I dette området er det ikke særlig stor oljeproduksjon. Likevel spratt prisen opp 4-5 dollar umiddelbart da nyheten ble kjent, sier Saltvedt til HegnarOnline.Den virkelige prisgaloppen vil ifølge oljeanalytikeren inntreffe dersom en konflikt mellom Israel og Iran går over litt tid, dersom deler av produksjonsanleggene ødelegges, og dersom Iran på eget initiativ velger å stoppe deler av produksjonen som et motvåpen.- Skjer dette så kan oljeprisen lett sprenge 200-dollarsgrensen. Blir de andre landene i regionene i tillegg involvert, og da tenker jeg spesielt på Saudi-Arabia, ja da kan vi raskt se priser langt over 200 dollar per fat, sier Saltvedt.Hun legger til at en del av prisøkningen på olje som følge av spenningen i Midtøsten, allerede er priset inn i dagens prisnivå. Men skulle det skje noe konkret i området, som et angrep fra Israel, ville dette ha langt større påvirkning på prisutviklingen.