Advarer mot destruktiv dataorm

Destruktiv dataorm skaper trøbbel for en rekke PC-brukere. Dette kan du gjøre for å slippe problemer.

Foto: iStockphoto

Datasikkerhetsselskapet F-Secure advarer mot nye versjoner av ormen Downadup som infiserer Windows-servere og arbeidsstasjoner, og forårsaker en rekke problemer. Siden nyttår har F-Secure mottatt flere rapporter om bedriftsnettverk som har blitt infisert av ulike varianter av denne ormen.F-Secure arbeider nå tett med de berørte selskapene, så vel som ulike bransjeorganisasjoner, for å bekjempe utbruddet av ormen. Downadup, også kjent som Conficker, er en stor familie av nettverksormer. De er usedvanlig vanskelige å fjerne, spesielt i bedriftsnettverk.Downadup benytter flere metoder for å spre seg. Disse inkluderer den nylig oppdaterte svakheten i Windows Server Service, gjetting av nettverkspassord, og infisering av minnepinner. Som resultat av dette kan ormen bli usedvanlig vanskelig å fjerne helt.- Typiske problemer som kommer som følge av ormen er at brukere blir utestengt fra sine brukerkontoer. Dette skjer fordi ormen forsøker å gjette eller tvinge frem nettverkspassord, slik at arbeidsstasjonen automatisk låser seg på grunn av for mange innloggingsforsøk, sier Dag Arne Jerstad, Norgesansvarlig i F-Secure.Dette gjør du for å unngå infeksjon:-Sørg for at de siste oppdateringene fra Microsoft er installert-Sørg for at virksomheten din benytter den nyeste versjonen av et antivirusprodukt-Sjekk at antivirusproduktet har de nyeste oppdateringene-Skru av AUTORUN og AUTOPLAY for minnepinner-Sørg for at brukernes domenepassord er sikre-Ta ekstra godt vare på domeneadministratorens passord