Her er strømmen billigst

Etter nyttår har spotprisen på strøm vært høyere i Sør-Norge enn i Midt- og Nord-Norge.

Situasjonen er dermed snudd på hodet mot hva den var i nesten hele 2008. Da var strøm til dels vesentlig billigere i Sør-Norge enn i Midt- og Nord-Norge.Tirsdag var spotprisen for Oslo og Bergen 41,5 øre, mens den for Trondheim og Tromsø var 39,9 øre per kilowattime.- En prisforskjell på halvannet øre utgjør en hel del om vinteren når forbruket er på sitt høyeste, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til NTB.Han sier at kaldere vær i Sør-Norge enn i Midt- og Nord-Norge den siste tida er en årsak til at prisbildet har endret seg.Fra 17. november 2008 har det vært bare to prisområder for strøm i Norge. Midt-Norge var i en periode eget prisområde som følge av at landsdelen hadde en vanskelig forsyningssituasjon.Fortsatt er prisnivået på strøm i Norge noe høyere enn ved starten av fjoråret. For noen måneder siden forventet markedet at prisnivået på strøm i 2009 skulle bli vesentlig høyere enn i 2008. Dette har også endret seg.Synkende priser- Det vi ser nå er at markedet forventer en lavere pris i 2009 enn hva tilfellet var for bare noen måneder siden. Årsaken er at prisene på olje, gass og kull har falt. I tillegg har prisen på CO2-kvoter vært synkende. Lave temperaturer kan naturligvis gi høyere strømpris i perioder, men over tid er det mye som peker i retning av lavere strømpriser enn hva som tidligere var forventet i 2009, sier Akselsen.Et par andre forhold peker i samme retning: Det er fortsatt bra med vann i magasinene, bare så vidt under det normale. I tillegg har det vært et redusert tempo i industrien med permitteringer og oppsigelser. Dette har bidratt til et lavere strømforbruk. (©NTB)