Da risikerer du fengsel

Skatteetaten frister med amnesti for dem som frivillig registrerer sin hemmelige formue i utlandet, men de kan likevel havne i fengsel hvis Økokrim engasjerer seg i saken.

Foto: Scanpix
Personlig økonomi

- Skatteunndragelser i størrelsesorden 900.000 til i underkant av 1 million kroner medfører ubetinget fengsel i over ett år, selv om forholdene ligger tilbake i tid, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til NRK.Det var avsløringen av tidligere Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsens hemmelige konto i Sveits som høsten 2007 skapte oppmerksomhet rundt temaet. Hittil har 160 personer innrapportert mer enn 600 millioner kroner til skattemyndighetene. Skattedirektør Svein Kristensen sier han kan tilby skatteamnesti, det vil si en lav straffeskatt, slik at enda flere melder seg frivillig.- Er det slik at de ikke har oppgitt dette tidligere, så kan de komme til Skatteetaten og få bare 1 prosent straffeskatt på dette, men også i disse tilfellene vil vi kunne starte straffesak, sier Kristensen.Skattebetalerforeningens leder Jon Stordrange frykter at Økokrims trussel om straffeforfølgelse kan skremme folk fra å melde fra om skjulte formuer.- Men dersom man har en god forklaring, skal man ikke ha noen som helst frykt for å be skatteetaten om amnesti med de fordeler det medfører, sier Stordrange. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv