Fingeravtrykk i nye pass ikke lagret

Datatilsynet er tilfreds med at regjeringen dropper forslaget om å lagre fingeravtrykk i et sentralt register neste år.

Publisert 5. april 2009 kl. 09.00
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 16.05
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 182 ord
Foto: Scanpix
Som NTB meldte fredag, vil regjeringen endre passloven slik at fingeravtrykk kan lagres som biometrisk informasjon i nye pass som utstedes fra 2010. Justisminister Knut Storberget (Ap) legger vekt på at kontrollen ved grensepassering blir raskere og at sikkerheten blir økt.Datatilsynet har tidligere kritisert forslaget fra regjeringen fordi Justisdepartementet i sitt opprinnelige utkast foreslo at fingeravtrykk også skulle lagres i det sentrale passregisteret. Regjeringen har nå trukket dette, og vil beholde fingeravtrykk kun i passene, uten at noe lagres i sentrale registre.- For å være helt sikre på at det ikke skal være mulighet for misbruk, har vi valgt å ta det ut av passregisteret, sier avdelingsdirektør Knut Fosli i politiavdelingen i Justisdepartementet til Aftenposten.Datatilsynets informasjonsdirektør Ove Skåra sier at han er tilfreds med regjeringens nye syn.- Vi var imot at departementet ønsket å lagre både fingeravtrykk, signatur, utstedelsesadresse, øyenfarge, hårfarge og foto i passregisteret, sier Skåra.Han er dessuten fornøyd med at myndighetene har avklart hvem som skal ha tilgang til informasjonen i passene og passregisteret. Både Finansnæringens Hovedorganisasjon og Sparebankforeningen ville ha tilgang, men Justisdepartementet avviser i sitt lovforslag dette. (©NTB)