Hva er feil med bull og bear?

En matematiker stiller spørsmål ved Handelsbankens superprodukter - Xact Derivat Bull og Bear.

Foto: iStockphoto
Personlig økonomi

Mandag skrev HegnarOnline om Handelsbankes produkt Xact Derivat Bull og Bear. Disse fondene omsetter totalt for omtrent en halv milliard kroner per dag, og har vært en traderfavoritt i finanskrisen. Men nesten ingen forstår utviklingen. Det er et problem.Førsteamanuensis Espen Sirnes ved Handelshøyskolen i Tromsø har analysert avkastningen i Handelsbankens og DnB NORs ETF-er, deriblant Handelsbankens XACT Derivat BEAR og BULL. Han har funnet et problem i avkastningen. Les mer om dette problemet her Etter saken ble vi kontaktet av en forsker ved SINTEF Anvendt Matematikk, Jens Olav Nygaard. Han stiller spørsmål til ujevnheter i Handelsbankens produkt.- Etter å ha regnet på det, føler jeg at jeg forstår hva som skjer, men jeg ble overrasket over en helt klar effekt. Dette "problemet" er ca. 3 ganger så stort for BEAR som for BULL, merkelig nok. Intuitivt forventet jeg meg en symmetri her, sier Nygaard til HegnarOnline.Han tar utgangspunkt i et tenkt tilfelle, regner på det og viser til at om utviklingen er som han forutsetter taper man 3 prosent av investeringen hver 4. dag.Her er hele hans utregning og anbefaling

Nyheter
Børs