Lønner seg ikke å være snill

Grønne og etiske fond gjør det nemlig dårlig, viser oversikt.

Publisert 3. april 2009 kl. 04.56
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 16.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 210 ord
En megler foran den store sorte tavlen i Frankfurt - Foto: Scanpix
Det lønner seg ikke å bruke sparepengene på fond som holder seg unna klasebomber og forurensning.Grønne og etiske fond har jevnt over gått på større verditap det siste året enn andre fond, ifølge en oversikt som Klassekampen har laget.Samtidig har veksten i antall folk som vil investere i fondene stoppet.- Investeringer i grønne teknologibedrifter, som kan bli lønnsomme på lang sikt, er sårbare når finansmarkedet butter imot, sier informasjonsdirektør Ole Irgens i DnB NOR Kapitalforvaltning.DnB NORs eget fond «Miljøinvest» har falt 39,1 prosent i verdi det siste året. Til sammenligning har alle DnB NORs fond i gjennomsnitt falt 23,8 prosent i samme periode.Situasjonen er tilsvarende for andre fond: Nordeas fond «Stabile aksjer GI etisk» har falt 2,45 prosent mer enn søsterfondet «Stabile aksjer GI». Alfred Berg Humanfond har falt 55,23 prosent det siste året, sammenlignet med Alfred Berg Indeks som falt 53,65 prosent.Trenden er ikke et norsk fenomen. En gjennomgang som Moneyfact har gjort av britiske fond viser at grønne fond i gjennomsnitt har tapt 5 prosent mer enn vanlig fond det siste året.- Det er logisk at etiske fond og miljøfond gir mindre avkastning enn andre fond. Hvis fond kun er ute etter penger, er det god butikk å investere i klasebomber og forurensing, sier samfunnsøkonom Rune Skarstein. (©NTB)