Minst 200.000 dropper tannlegen

Mellom 200.000 og 300.000 nordmenn får ikke sjekket tennene regelmessig. Dårlig økonomi og tannlegeskrekk er hovedårsakene.

Personlig økonomi

Det er professor Jostein Grytten ved seksjon for samfunnsodontologi ved Universitetet i Oslo som anslår at så mange nordmenn velger bort tannlegebesøket, skriver Stavanger Aftenblad.Grytten mener at det er et politisk spørsmål om tannbehandling skal være trygdefinansiert. Han tror ikke det er hensiktsmessig å finansiere små utgifter til tannbehandling.- Tre fjerdedeler av oss betaler under 2.000 kroner hos tannlegen, og det vil kreve mye administrasjon for å finansiere dette. Vi må i så fall legge listen høyere, og over egenandelstaket for vanlige helsetjenester. 7 prosent av den voksne befolkningen, vel en kvart million, har over 5.000 kroner i årlige tannlegeutgifter, sier han.Grytten mener det er uklart om de som i dag lar være å gå til tannlegen regelmessig, ville gått hvis de visste at staten tok regningen over et visst beløp. Regjeringen mener den største utfordringen gjelder dem som av ulike grunner ikke oppsøker tannhelsetjenester.En undersøkelse fra 2003 viste at 6 prosent av den voksne befolkning ikke oppsøkte tannlege selv om de hadde behov for det. Årsaken var at det var for dyrt. (©NTB)

Nyheter
Politikk