Lukas på topp i Norge, Sverige og Danmark

Lukas tronet i fjor på navnetoppen blant nyfødte både i Norge, Sverige og Danmark.

Foto: Scanpix
Personlig økonomi

Mange foreldre forsøker å finne originale navn til barna sine, men særlig originalt var det ikke å velge Lukas i året som gikk.Lukas tronet på navnetoppen blant nyfødte gutter både i Norge, Sverige og Danmark, selv om danskene rett nok valgte varianten med c.- I Norden er moter og trender delvis de samme, sier den svenske navneforskeren Emilia Aldrin til Aftonbladet.Oppfinnsomheten var noe større for jentenavn, der Linnea tronet øverst i Norge, Maja i Sverige og Sofie i Danmark.Emma var imidlertid å finne på andreplass i Norge og tredjeplass i Sverige, og tronet helt på toppen i USA.Andre populære navn i USA og Storbritannia var Isabella, Olivia og Jacob, som også går igjen i Skandinavia.- Navnetrender er delvis internasjonale. Det gjelder for eksempel de klassiske kristne navnene i ulike varianter, sier Aldring.Trenden med å finne originale og uvanlige navn på barna sine, er nå sakte på vei bort. Nå velger stadig flere tradisjonelt, og mange blir oppkalt etter besteforeldre, konstaterer hun.Stadig flere velger imidlertid bort navn med de særnordiske bokstavene æ, ø og å, og satser i stedet på mer internasjonale navn.- Man lurer på hvordan navnet fungerer på andre språk. Mange velger derfor bort navn med å, æ (ä) og ø (ö). Men jeg tror at Åsa, Östen, Örjan og slike navn på lengre sikt kommer tilbake, sier den svenske navneforskeren. (©NTB)

Nyheter
Personlig økonomi