- Vi ønsker ikke et boligmarked som vi ser nå

- Vi ønsker ikke et marked som fortsetter denne trenden, sier megler og NEF-leder Christian Dreyer til HegnarOnline etter at boligprisene steg overraskende i mai. Samtidig kommer han med et varsko (oppdatert 17.40).

Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix
Personlig økonomi

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) la tidligere i dag frem boligpristall for mai, og disse viste en oppgang på 1,2 prosent fra april, mens prisene sesongjustert var opp 1,3 prosent.Delte boliger - rekkehus og halvparter av tomannsboliger - ble prisvinnere med 1,6 prosent oppgang. Eneboliger og leiligheter steg hhv. 1,4 og 1,0 prosent.- Priser du riktig, blir det salgTallene viser jevn oppgang for alle boligtyper - forteller det noe?- Det viser at vi jevnt over har et sunt og godt marked. Oppgangen kommer som en konsekvens av at ledigheten ikke har rammet ordentlig ennå. Et betydelig lavere rentenivå har gitt optimisme i markedet. Samtidig er det viktig å være klar over at bankene fortsatt er nøkterne til å yte lån. Vi ser av finansieringsbevisene at det legges til grunn høyere rentebaner enn dagens nivå, og sånn burde det være.- Vi opplever god balanse mellom tilbud og etterspørsel. Boliger selges både over og under prisantydning - iallfall preges Oslo-markedet av det. Men samtidig får vi signaler om bra omsetningshastighet i både Bergen, Trondheim og Stavanger. Priser du riktig i dette markedet, oppnår du salg. Ting tar ikke av, og det er fremdeles nøkternhet i markedet, sier NEF-leder Christian Dreyer (bildet) til HegnarOnline.Opp i fem måneder på radDere skriver at boligmarkedet overrasker fortsatt. Hva overrasker mest?- Overraskelsen er at vi fortsatt får månedlig oppgang i prisene. Vi hadde regnet med et svakt mai, sier eiendomsmegleren videre.Med oppgangen i mai har boligprisene steget i alle årets måneder så langt. Noe slikt har ikke NEF-lederen opplevd før.- Vi må huske at utviklingen skyldes en korreksjon fra et altfor dårlig marked i fjor høst. Vi opplever ikke dette som de fem beste månedene noen gang. Volumene er jevnt over mindre, og vi ser et marked i sunn og god balanse, sier Eie-sjefen videre til HegnarOnline.- Ønsker ikke et slikt marked For en måned siden sa du at vi "ikke har råd til to prosent oppgang hver måned". Nå steg ikke prisene så mye akkurat i mai, men dere ventet tross alt svakere tall. Er dette en utvikling dere liker?- Vi ønsker ikke et marked som fortsetter trenden vi ser nå. Vi ønsker forutsigbarhet i prisene. Det som er et varsko, er hvis ledigheten ikke øker til de høydene som er estimert. Med dagens rentenivå vil da boligprisene kunne stige ytterligere. Da blir vi avhengige av at renten justeres opp igjen, svarer NEF-lederen.Til slutt: Hvilke forventninger har dere til sommermarkedet?- Sommeren er en rolig tid, og det er vanskelig å ha forventninger til det markedet. Vi regner med en normal sommer, med lite volum i juli før det tar seg opp igjen i august, avslutter Dreyer overfor HegnarOnline.Senere på ettermiddagen røpet Dreyer til HegnarTV at han tror prisene vil stige videre.- Jeg tror boligprisene vil fortsette å stige i juni, sa Christian Dreyer blant annet.Se sendingen her

Nyheter
Næringseiendom