- Boligmarkedet kan ikke leve med oppgangen

- Boligprisene ville ha steget kraftig om det ikke hadde vært for ledighetsfrykten, sier megler og NEF-leder Christian Dreyer til HegnarOnline etter at boligprisene steg videre i juni. Han vil bare delvis friskmelde markedet.

Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund - Foto: Scanpix
Personlig økonomi

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) la tidligere i dag frem boligpristall for juni, og disse viste en oppgang på 0,6 prosent fra mai, mens prisene sesongjustert var opp 1,1 prosent.Delte boliger - rekkehus og halvparter av tomannsboliger - ble prisvinnere med 1,4 prosent oppgang. Leiligheter steg 0,9 prosent, mens eneboliger denne måneden falt 0,7 prosent i pris.- Mot en normalisering - Tallene er sterke. De viser at prisene utvikler seg videre, samtidig som omsetningen er bra. Spesielt det siste er veldig positivt, og var vel det som gledet oss mest, sier NEF-leder Christian Dreyer (bildet) til HegnarOnline.- Markedet begynner nå å normalisere seg, og den sterke omsetningen viser at flere og flere beveger seg ut for kjøp og salg. Folk er i ferd med å få troen på fremtiden igjen, og det er et positivt signal for økonomien, legger han til.- Kan ikke leve med slik oppgang"Vi ønsker ikke et marked som fortsetter trenden vi ser nå", sa du etter prisoppgangen i mai. Nå har prisene steget enda mer. Hva sier du nå? Er du enda mer bekymret for overoppheting?- Over tid kan vi ikke leve med den typen oppgang vi ser nå. Men det tror vi ikke vil skje heller. Vi må huske at utviklingen skyldes en korreksjon fra et altfor dårlig marked i fjor høst. Men fremover tror vi på en utflating i prisene, og at omsetningen stabiliserer seg på et høyere nivå, sier Dreyer videre.Fant du noen overraskelser i tallene?- Det må være at juni gikk så bra som det gjorde, og omsetningen er som sagt veldig gledelig. Tallene bekreftet følelsen vi satt med i slutten av juni, sier Eie-sjefen.- Fortsatt mye usikkerhet EFFs nestleder Torbjørn Ek sa ifølge Reuters i dag at han anser markedet som friskmeldt. Gjør dere i NEF det samme?- Det EFF og vi snakker om er at markedet er delvis friskmeldt - at det er mer sannsynlig at prisene går opp enn ned. Men: Det er fremdeles mye usikkerhet, så å friskmelde markedet helt kan vi ikke. Vi har ennå ikke sett den fulle effekten av arbeidsledigheten som er på vei, og det vil ha stor innvirkning på prisene, advarer NEF-leder Dreyer.Så uten oppgang i ledigheten, ville boligprisene ha steget enda mer?- Med dagens rentenivå, og den labre boligbyggingen som skjer nå, ville prisene ha steget kraftig hvis det ikke hadde vært for ledighetsfrykten, avslutter han overfor HegnarOnline.Obos-prisene steg 3,0 prosent i juni. Garanti-prisene steg 0,2 prosent i juni.