- Myten om dumme nordmenn slår store sprekker

Myten om at vi kjøper aksjefond når børsen stiger, og selger når den er på vei ned, står for fall. Det mener forvalternes fremste talsmann.

Publisert 16. juli 2009 kl. 14.42
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 18.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 257 ord
1
Tall fra Verdipapirfondenes Forening sluppet i dag viser at norske personkunder nettotegnet aksjefond for netto 750 millioner kroner i juni. Dermed har norske personkunder nettotegnet aksjefond for 4,3 milliarder kroner så langt i år.
- Myten om at nordmenn er dumme slår sprekkerRekordhøy tegning i aksjefond
Juni ble den niende måneden på rad med positiv nettotegning i aksjefond hos norske personkunder.- Det er interessant dette skjer i en periode preget av finanskrise, svært kraftige børsfall verden over og dystre spådommer fra mange prognosemakere. (...) Tegningstallene tyder på at mange har fått med seg at langsiktige sparepenger erfaringsmessig har fått godt betalt for å påta seg risiko i kjølvannet av store børsfall, sier foreningens adm. dir. Lasse Ruud (bildet) i en kommentar til tallene.Ruud mener tegningsatferden den siste tiden tyder på økt kunnskap om aksjemarkedenes svingninger.- Myten om at nordmenn er dumme, og bare kjøper aksjefond under børsoppgang og selger under børsnedgang, har slått store sprekker, fortsetter han. Samtidig nettotegnet norske institusjonskunder aksjefond for 7,1 milliarder kroner i løpet av 1. halvår 2009, mens utenlandske kunder nettotegnet seg for 2,9 milliarder kroner.Tar vi med de 4,3 milliardene fra personkunder, har det altså blitt tegnet aksjefondsandeler for over 14 milliarder kroner siden årsskiftet.Foreningen har aldri tidligere registrert høyere nettotegning i aksjefond for et 1. halvår. Samtidig trekker Ruud frem en annen "interessant" konlkusjon.- Utviklingen gir klare indikasjoner på at nordmenn nå går tilbake til spareprodukter som er transparente, der de kan følge med på verdiutviklingen på daglig basis og der risikoen er oversiktlig og dermed lettere å forstå, sier han.