Personvern skaper gjeldsslaver

Regelendringer som forbyr inkassoselskaper å lagre personopplysninger på uoppgjorte krav, skaper nye gjeldsslaver.

Georg Apenes - Foto: Scanpix
Personlig økonomi

Totalt står 15.000 gamle syndere med fersk gjeld på 1,5 milliarder kroner, ifølge markeds- og kommunikasjonssjef i Dun&Bradstreet, Kjell Ola Kleiven.Bakgrunnen er at Datatilsynet i 2006 nektet selskapene å lagre personalopplysninger knyttet til krav i tre år, slik de hadde gjort fram til da. Heretter skal opplysningene slettes når gjelda er slettet.Det har fått konsekvenser:- Av de 40.000 som hadde anmerkninger som ble gjort opp i 2006, fikk 15.000 nye anmerkninger i løpet av kort tid. Disse 15.000 hadde i april i år en samlet inkassogjeld på 1,5 milliarder kroner, sier Kleiven til Dagens Næringsliv.Han mener at disse personene aldri ville fått ny kreditt om ikke loven var blitt endret. (©NTB)