Slik sparer du drivstoff

Med enkle miljøtiltak kan ferierende privatbilister få tykkere lommebok og bedre miljøsamvittighet.

Foto: iStockphoto
Personlig økonomi

Posten har tatt miljøansvar og arrangert kurs i miljøeffektiv kjøring for sine lastebilsjåfører siden 2003. Enkle miljøkjøreregler har ført til at konsernet bruker 1,2 millioner liter mindre drivstoff, og har spart millionbeløp og miljøet for mer enn 3.000 tonn CO2.Hvis ferierende nordmenn bruker de samme miljøkjørereglene, vil de redusere drivstofforbruket og samlet spare 100 millioner bare i juli. Samtidig vil CO2-utslippene reduseres med 23.000 tonn.Her er Postens fem miljøkjøreregler som kan bidra til å redusere private bilisters CO2-utslipp med 5-10 prosent:

  • Bruk gasspedalen forsiktig. Trykk like varsomt på gasspedalen som om du har et egg mellom den og foten.Bruk gasspedalen forsiktig. Trykk like varsomt på gasspedalen som om du har et egg mellom den og foten.
  • Reduser farten - slipp opp i nedoverbakkeReduser farten - slipp opp i nedoverbakke
  • Bruk høyest mulig gir - hopp over gir - gir ved max 3000 RPMBruk høyest mulig gir - hopp over gir - gir ved max 3000 RPM
  • Se langt frem og hold god avstand til forankjørende bil (minst 6 sekunder).Se langt frem og hold god avstand til forankjørende bil (minst 6 sekunder).
  • Ikke kjør på tomgangIkke kjør på tomgang
Hvis du følger disse rådene vil du garantert spare penger og miljøet. Posten har imidlertid ett råd til private feriebilister, som ikke gis yrkessjåførene:- Kjør barbeint, da får du bedre kontakt med bilen og du vil kjøre mer varsomt. Samtidig får du jo luftet tærne i sommervarmen, sier Kjell S. Rakkenes, direktør for presse- og media i Posten Norge, i en melding.Øvrige sparetips:
  • Ha riktig lufttrykk i dekkene (Ellerfyll dem så hardt du tør)Ha riktig lufttrykk i dekkene (Ellerfyll dem så hardt du tør)
  • Bytt luftfilter hvis det er skittent .Bytt luftfilter hvis det er skittent .
  • Kontroller pluggene/ brennstoffventilene .Kontroller pluggene/ brennstoffventilene .
  • Ikke kjør med takgrind (Takgrinden koster ca 1 krone per mil)Ikke kjør med takgrind (Takgrinden koster ca 1 krone per mil)
  • De fleste biler har lavest forbruk ved cirka 70 km/tDe fleste biler har lavest forbruk ved cirka 70 km/t