Svenske poteter bannlyst i Norge

Drar du på handletur til Sverige, må du passe deg for potetene, advarer Mattilsynet.

Foto: Scanpix
Personlig økonomi

Mattilsynet er nemlig redd for smittsomme plantesykdommer.Utenlandske poteter som turister tar med seg hjem i bilen, er bannlyst her i landet. Det gjelder også poteter fra vårt nærmeste naboland.- Det vi først og fremst er redd for, er bakteriesykdommen mørk potetringråte. Skulle vi få den inn i landet, måtte det gjennomføres veldig strenge tiltak i områdene som rammes, sier seniorrådgiver Håkon Petter Brække i Mattilsynet til NTB.Mørk potetringråte er en aggressiv sykdom som kan infisere både gjennom avfall og kloakk.Brække sier at det er god kontroll med den kommersielle importen. Derimot hender det at folk tar med seg poteter eller stiklinger av vakre sommerblomster hjem i bagasjen når de har vært på utenlandstur. Det er ulovlig og kan fort gi oss en ny «iberiaskogsnegle-problematikk».- Når vi er redd for potetene fra Sverige, så er det fordi EU har tillatt import fra land vi ikke tillater import fra, for eksempel Egypt. Det norske regelverket er strengere enn EUs regelverk på dette området. Blant annet har vi krav til et plantesunnhetssertifikat, sier Brække.Han er redd mange nordmenn ikke er klar over at de gjør noe ulovlig når de kjøper poteter i Sverige og tar dem med seg i bilen over grensen til Norge. (©NTB)