Frykt og optimisme på Oslo Børs

Aksjesjefen i DnB NOR Markets forklarer hvordan de beregner verdien på aksjer, og advarer mot enkeltaksjer.

Aksjesjef i DnB NOR Markets Paal E. Karstensen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Personlig økonomi

Det finnes en rekke måter å beregne verdien av en aksje eller en indeks. Pris/bok (P/B) er en annerkjent standard, mens pris/inntjening (P/E) er en annen. Men hvordan måler egentlig proffene verdien av indekser og enkeltaksjer?- Vi bruker P/B som et av nøkkeltallene vi ser på. Vi synes ikke det er avskrekkende prising med en P/B på Hovedindeksen på 1,4, mot et historisk nivå på omtrent 1,8. Det har vært billigere og mer attraktive nivåer, og jeg tror nok at vi nå må se en bedring i inntjening per aksje som et resultat av økt etterspørsel og ikke kostnadsreduksjoner, for å se mer aggressiv prising i markedet, sier aksjesjef i DnB NOR Markets Paal E. Karstensen til HegnarOnline.Aksjesjefen trekker frem flere av egenkapitalbevisene i Norge som veldig attraktive. Flere av disse har P/B under 1.- Vi synes Oslo Børs er meget attraktivt på lengre sikt, men frykter en korreksjon på kort sikt pga fall i oljeprisen. P/E- og P/B-nivåene er billige, og vi tror på bedring i konjunkturbildet slik at inntjening per aksje-vekst kommer som et resultat av økt etterspørsel, og da vil en korreksjon være et attraktivt kjøpstidspunkt, forteller aksjesjefen.Meglerhuset har salgsanbefaler på Norske Skog og Golden Ocean og en kjøpsanbefaling på Q-Free. Størst nedside ser meglerhuset i Golden Ocean, da de har et kursmål på 4,50 kroner - 35 prosent under dagens kurs.Som aksjesjef i DnB NOR Markets, er Karstensen en av de viktigste personene i forbindelse med Oslo Børs.

Nyheter
Børs