Regjeringen reduserer inkassosatsene

Regjeringen har vedtatt å redusere inkassosatsene med mellom 20 og 50 prosent, avhengig av størrelsen på kravet som legges fram.

Kristin Halvorsen
Personlig økonomi

For et krav på 2.500 kroner blir for eksempel satsen redusert fra 1.180 kroner til 590 kroner. Dette gjelder for forbrukere. I næringsforhold blir satsene halvannen gang så høye som i forbrukerforhold.- Formålet er å styrke stillingen til personer med gjeldsproblemer, sier justisminister Knut Storberget (Ap) i en pressemelding.- Reduserte inkassosatser vil ikke på egen hånd bringe folk ut av fattigdom, men kan hjelpe til å gjøre hverdagen litt lettere, legger finansminister Kristin Halvorsen (SV) til.Regjeringen har også vedtatt at det skal ta 14 dager før inkassoselskapet kan benytte den høyeste maksimalsatsen som gjelder for kravet. Dette gir skyldneren noe bedre tid til å gjøre opp for seg.Bakgrunnen for endringene er at norske maksimalsatser ved inkasso ligger på et høyt nivå sammenlignet med andre land. Høye satser kan være med på å forsterke gjeldsproblemer, samtidig som inkassoselskapene får en fortjeneste som ikke står i rimelig forhold til arbeidet med hver enkelt sak, mener regjeringen.Endringene trer i kraft 1. januar. (©NTB)

Nyheter
Politikk