Starter vaksinering mot H1N1-virus i oktober

Norske helsemyndigheter regner med å starte vaksineringen av utsatte grupper mot H1N1-viruset i siste halvdel av oktober.

Helsedirektør Bjørn Inge Larsen og overlege Bjørn Iversen (t.v.) fra Folkehelseinstituttet (FHI) på lørdagens pressekonferanse der det ble opplyst at det er påvist to tilfeller av svineinfluensa i Norge. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

- Vi må ha en rekkefølge på vaksineringen, og vi starter med risikogruppene først, sa avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet torsdag.Risikogruppene er gravide i andre og tredje trimester, personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp i alderen 3-64 år og personer med risiko for alvorlig sykdomsforløp fra 65 år og eldre.Det gjelder de som har kroniske luftveissykdommer, hjerte/karsykdommer, nedsatt immunforsvar, diabetes, kronisk nyresvikt eller leversvikt, nevrologisk sykdom og svært alvorlig fedme.I tillegg vil helsepersonell bli prioritert først. De anbefales å ta vaksine fordi de kan ha økt risiko for å bli smittet ved at de omgås mange syke mennesker.En million utsattSærlig utsatt blant helsepersonellet er frontlinjepersonell som skal ta imot, undersøke eller behandle pasienter som har akutt sykdom, samt helse- og omsorgspersonell som det kan bli kritisk mangel på ved økt sykefravær.- Til sammen vil dette omfatte rundt 1 million mennesker, opplyser Aavitsland.Å ta vaksine mot svineinfluensa er selvsagt frivillig, men det er en sterk anbefaling fra Helsedirektoratet at disse gruppene tar vaksinen.- Vi kan ikke prioritere nøkkelfunksjoner i samfunnet for øvrig. Vi tror ikke at belastningen blir så stor samtidig at det vil være nødvendig, mener han.Myndighetene får vaksinen i etapper og vil i løpet av høsten få vaksine nok til alle.- Vi vil komme tilbake med tilbud til resten av befolkningen senere, sier Aasvitsland. (©NTB)