Vi sparer uten mål og mening

- Vi har mye å lære av svenskene i forhold til å tenke langsiktig og spre risiko på flere spareformer, sier forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe.

Forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe - Foto: Selskapet
Personlig økonomi

Vi er blant verdens beste på å spare i bolig, men for andre spareformer har kun halvparten en plan for sparemidlene. Samtidig slår svenskene oss både på kunnskap om, og avkastning på sparing, hevder Nordea.9 av 10 nordmenn sier at de sparer på sparekonto, men kun 4 av 10 sparer i aksjefond. Hos svenskene, som har en sterk sparekultur, sparer til sammenligning 6 av 10 i aksjefond. I tillegg viser undersøkelsen at 6 av 10 svensker har en privat pensjonssparing, mens kun 2 av 10 nordmenn planlegger for fremtiden og sparer til egen pensjonstilværelse. Tallene kommer fram i en undersøkelse om nordmenns sparevaner gjennomført av Synovate for Nordea.- Vi har mye å lære av svenskene i forhold til å tenke langsiktig og spre risiko på flere spareformer, sier forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe.Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå er nordmenns sparemidler fordoblet i løpet de siste 10 årene. Samtidig viser undersøkelsen at 8 av 10 sparer uten noen plan for tidshorisont og 7 av 10 har ikke noe bestemt formål med sparingen. 1 av 10 sier at de ikke sparer ikke i det hele tatt.- Kun 15 prosent av de spurte har tenkt gjennom hvordan de plasserer sparepengene sine og hvilken tidshorisont de har. Dette er overraskende når vi vet at et bevisst forhold til risiko og tidshorisont gjør det mulig å oppnå en mye bedre avkastning enn sparekontoen kan tilby, sier Warloe i en presssemelding.

Nyheter
Personlig økonomi