Årets beste kamera-julegave

Både Nikon D300s og Canon EOS 7D har fått toppkarakterer i tester, men valget vårt ble likevel ikke veldig vanskelig.

Alle Nikons produkter - Foto: Selskapet
Personlig økonomi

Den siste tiden har vi testet de to store kameranyhetene i 2009, og sammenlignet Canon EOS 7D med Nikon D300s. Det er to såkalte halvproffe kamera, eller prosumer, om du vil. Slik vurderer vi de to kamphanene.Klikk på bildene for store utgaver - bruk piltastene på tastaturet for å navigere gjennom bildeserien Lett å bruke Canon EOS 7D er meget lett å bruke. Rett og slett intuitivt selv om man ikke har fotografert så mye før. Med litt erfaring tar det heller ikke mange sekundene før man har fått skutt seg inn på store deler av sports og action spekteret. En raskt skumlesing av bruksanvisningen og vips er man over den første terskelen. Og fra det ståstedet kommer man også lett videre, uten for mye studering.Canon EOS 7D er et lettbrukt og raskt kamera. 8 bilder i sekundet i denne prisklassen plasserer kameraet helt i teten. Dette var også et av de kriteriene som til slutt avgjorde vårt valg.Det oppstod heller ingen store bruksoverraskelser underveis, men vi kunne godt tenkt oss en lås på programhjulet. Ja, det må Canon komme med!Programhjulet hopper lett ut av stilling, og når man tror man er på "M" kan det være at det har hoppet til en helt annen innstilling. Da kan de første bildene være ødelagt, før man oppdager feilen. Det er en klar svakhet med 7D, og nesten litt uforståelig.Det er kanskje ikke en stor sak, men man må altså hele tiden sjekke om programhjulet står riktig. Men det er strengt talt også den eneste svakheten vi fant på dette kameraet, og i våre øyne er det ikke et avgjørende kriterium.For noen er selv 8 bilder i sekundet litt sakte, men for de aller fleste amatørfotografer er det fort nok. For oss, som tar en del skibilder, var det midt i blinken og raskt nok. Se eksempel på skibilder tatt med Canon 7D i bildeoversikten over.Et oppgradert kameraVi testet også Nikon D300s, som er en oppgradering av D300, i de samme situasjonene - sport/action. Selv om D300s på mange måter er et like bra kamera, fant vi det ikke like lett å bruke, og heller ikke like forutsigbart. Ikke like lett å lære og forstå heller. Men det er noen hundrelapper billigere enn 7D - 11.995 kroner koster det på fotovideo.noVi brukte like lang tid på bruksanvisningen, men fiklet likevel litt mer med innstillingene. Fokusinnstillingen endret seg også, uten at vi helt skjønte hva som skjedde. Men Nikon har i hvert fall en egen lås på programhjulet. Øvrige innstillinger er også rimelig intuitive.Med 7 bilder i sekunder er imidlertid ikke D300s like raskt som 7D. For veldig mange er det godt nok, men til vår bruk merket vi faktisk veldig godt forskjellen. 8 bilder i sekundet var akkurat nok, mens 7 bilder i sekundet ble akkurat litt for lite.Vi testet ikke D300s med batteripakken, men med batterigrepet skal det være like raskt som 7D. Men så må du også betale litt ekstra, kanskje rundt 3.000 kroner. I tillegg blir det da enda større, tyngre og mer "klumpete", men noen synes også det er litt kult.Noen forskjeller Spekken på 7D går på flere områder utenpå D300s. Den kanskje mest iøynefallende er at 7Ds har 18-megapixel, mens D300s er den "gamle" og gode 12,3-megapixel.7D har også bedre videomuligheter. Det er full HD (1080p), mens D300s "bare" har 720p. 7D har i tillegg manuell eksponeringskontroll og mulighet for å koble til ekstern mikrofon.Nikon gir mindre støy på høy ISO enn Canon, men vi føler ikke at det er avgjørende. Men vi tok en god del skibilder med D300s i veldig dårlig lys, på meget høy ISO, og det ble faktisk ganske bra. Nikon har også plass til to minnekort, som kan være en fordel.Nikon velger Nikon Det er noen forskjeller til på de to utfordrerne, men de er ikke større enn at vi er overbevist om at tidligere Nikon-eiere vil velge D300s. Vi er dog også overbevist om at tidligere Canon-eiere vil velge 7D. Og har du allerede et utvalg med objektiver blir valget ekstra lett.Vi traff en hobbyfotograf med et D200, som umiddelbart konfiskerte vårt D300s. Dette var hans drøm, og plutselig stod vi der med et D200, som symptomatisk nok lignet veldig på det nye. Han flyttet imidlertid over objektivet, og der er vi ved kjernen igjen.De som har Nikon fra før, og vil opp et hakk, har gjerne også et eller flere objektiv liggende. Da vil de (nesten) garantert velge D300s, til tross for de fordelene som taler for 7D.Vårt uavhengige valgEr du førstegangskjøper er det hele litt mer åpent, men vil du i tillegg som oss; ha full HD video, høyeste oppløsning og mange bilder i sekundet, faller valget trolig lett på Canon EOS 7D.Canon EOS 7D kamerhus koster 12.795 kroner på fotovideo.no. Legger du til 900 kroner får du med Canon Orginalbag 10EG, Canon pusseklut, Gorillapod SLR-ZOOM stativ og Canon "Bedre Bilder" fotobok.Hvis du ikke har et utvalg med objektiver fra før må du starte et sted. Da er et originalt 18 - 200 zoom objektiv, til 4.695 kroner, et sikkert valg.

Nyheter
Personlig økonomi