Alternative julegaver er god butikk

Symbolske julegaver som geiter, minefrie fotballbaner, kondomer eller skolepulter er blitt kjempebutikk for hjelpeorganisasjonene.

Foto: Scanpix
Personlig økonomi

I løpet av få år er etiske julegaver blitt stadig vanligere og mer utbredt, og hjelpeorganisasjonene kappes om å appellere til vår overflod og dårlige samvittighet.Mens utvalget for bare to-tre år siden i stor grad begrenset seg til geiter, står nå en hel flokk av husdyr til disposisjon, i tillegg til ovner av eselmøkk, minehunder, kondomer og snille barn, skriver Dagsavisen.- Etter hvert som man blir eldre, er det mange som opplever at nærmest å bytte penger til jul føles meningsløst. Litt kynisk kan man si at man gir bort en demonstrasjon av sitt eget gode hjerte og samfunnsengasjement, sier førsteamanuensis Bendik Samuelsen ved Institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI.Kirkens Nødhjelp var blant de første med å tilby en geit som julegave for tre år siden. Leder Atle Sommerfeldt merker tøffere konkurranse i år.- Hittil i år har mellom 3.000 og 4.000 handlet symbolske julegaver hos oss, det er på samme nivå som i fjor, sier han.Men går egentlig pengene til en geit, til en skolepult eller en minefri skolevei? Ingen av organisasjonene forplikter seg til at pengene skal gå til det konkrete prosjektet du betaler for, men både geiter, skolepulter og minerydding er en del av arbeidet organisasjonene gjør.- Vi forplikter oss til at 90 prosent av pengene skal gå til arbeid ute, sier Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp. (©NTB)

Nyheter
Personlig økonomi