Fantastisk skikjøring - opplevelser for livet

(Wanaka, Otago, New Zealand): Wanaka er et fantastisk og obligatorisk stoppested for alle som "forviller" seg til Sørøya på New Zealand. Om et par måneder begynner vinteren.

Personlig økonomi

Det er ikke veldig sannsynlig at du tilfeldigvis vil ende opp i denne lille landsbyen, på Sørøya på New Zealand. Det er ikke sikkert du har hørt om den en gang? Men selv om det er en 40 timers reise fra Norge - og du "mister" to dager - er det verdt turen! Prisen skal vi komme tilbake til.Wanaka er et obligatorisk stoppested for alle som "forviller" seg til den sørligste øya på New Zealand. Det er også, som hele området for øvrig, spekket med mer eller mindre risikofylte friluftstilbud av det ekstreme slaget, inkludert de verdenskjente jetbåtene.Wanaka har litt til felles med byer i alpene som ligger ved store innsjøer. Den ligger i hjertet av Otago provinsen ved sørenden av den fjerde største innsjøen på New Zealand, idylliske og til tider lett turkise Lake Wanaka. Innsjøen er omkranset av kneisende, hvite, 2.000 meter høye fjelltopper - med utrolige frikjøringsmuligheter.Her kan man også få utfoldet seg skikkelig om man ønsker litt luft under vingene. Et fritt fall fra 15.000 fot er for eksempel fullt mulig. Eller en tur i et eldre russisk jagerfly.Golf er kanskje ikke verdens mest risikofyllte sport, men Wanaka har også en fin 18 hulls helårs golfbane.Mer ekstremsport rundt WanakaPå vintersnø i juli 30 - 40 minutters kjøring fra landsbyen ligger tre skisenter, der mange ville tro at det ikke var mulig. Skikjøringen trekker mange turister hit i vinterhalvåret, som typisk strekker seg fra midten av juni til midten av september, der august blir som mars her hjemme.Og der er vi allerede ved et godt argument for å dra til New Zealand, Otago og Wanaka en gang i livet. Skikjøringen kan bli meget spesiell, i lett pudder ned urørte, stupbratte fjellsider, i strålende solskinn, over skyene - i juli.Treningsmulighetene er også til tider svært gode. Aksel Lund Svindal og mange andre av verdens beste alpinister er godt kjent i området og vender tilbake år etter år.Spektakulær skikjøring Skikjøringen rundt Wanaka er intet mindre enn spektakulær, noe som blant annet skyldes den luftige utsikten. Det gir også en spesiell følelse å kunne stå på ski i fjellene, mens det er bart under 900 - 1.000 meter og 20 grader i Wanaka, 30 minutters kjøretur unna. Til en runde golf.Treble Cone blir av mange regnet for å være det råeste skistedet i området.Treble Cone når man med bil, langs en smal, og etter hvert bratt, svingete og luftig grusvei med en helt utrolig utsikt. Og mer av det meste jo høyere opp i fjellet man kommer. Og etter 8 - 900 høydemeter er man opp ved skisenteret.Dette er et frikjøringseldorado og trolig det største med heiser på New Zealand, der det klorer seg fast i fjellsiden. Området dekker rundt 5.500 mål og har 2 stolheiser som frakter 4.500 skifrelste i timen, fra 1.260 meter og opp til 2.088 meter.Toppstasjonen kneiser drøyt 1.700 høydemeter over Lake Wanaka, mens bunnen av bakken og parkeringen fremdeles ligger nesten en kilometer høyere enn innsjøen. Og tar man skiene på ryggen, og går de siste høydemeterne opp til toppen, står man ved innfallsporten til alpene, med New Zealands fjerde største innsjø i ryggen, rett der nede, og et av de høyeste fjellene på New Zealand, Mount Aspiring, rett imot.Man må til Lofoten eller Sunnmørsalpene for å få litt av den samme følelsen.Fra toppen venter det, på dager etter store snøfall, et puddereldorado! Minimalt med preparerte nedfarter og nesten bare bratte fjellsider - iiiaaaahhhh hahahahahaha.Bildekarusell - Treble Cone Flere skisteder rundt Wanaka og Queenstown Turen til Wanaka - og så mye koster det. Leiebil Hvor bor du og hva koster det? Mer om Treble Cone herAlpefølelse Fjellene er høye og bratte nok i massevis i Otago. Høyeste fjellet i området er Mount Aspiring (Tititea) på 3,033 meter. Det ligger i nasjonalparken med samme navn , 30 kilometer vest for Wanaka. Med sin pyramidelignende topp blir den også kalt den sørlige halvkules Matterhorn.Tititea ble for øvrig besteget første gang av guidene Jack Clarke, Alec Graham og turisten Bernard Head den 23. November 1909. Clarke var også den første som besteg New Zealands høyeste fjell, Mount Cook (3.754) i 1894. Det ligger litt lengre nord, i nordenden av Lake Pukaki og litt vest for Lake Tekapo.Sterkt rundskue Tilbake i Wanaka må man ta turen opp på Wanakas byfjell, Mount Iron. Det er en drøyt 30 minutters spasertur fra parkeringsplassen og en knapp time fra sentrum. Her får man et rundskue og et veldig godt overblikk over området. Det er et must om man først har "landet" her.Landsbyen Wanaka ligger for øvrig 300 meter over havet og har rundt 3.500 innbyggere. Og på de store gårdene, og i utmarken rundt byen, beiter omkring 10 ganger så mange sauer - og store flokker oppdrettshjort.Wanaka er, ved siden av nabobyen Queenstown, som ligger en drøy times kjøretur lengre sør, blitt et yndet feriested for velstående familier fra mange verdenshjørner. Det bærer også bebyggelsen i og rundt landsbyen tydelig preg av, og byggeaktiviteten er stor. Faktisk i største laget i øyeblikket.Egen småflyplass Landsbyen har egen småflyplass som også trafikkeres av Air New Zealand, men det er lokale flyentusiaster og tilreisende, med sine privatfly og helikoptre, som dominerer.Her er det alt fra historiske fly som Tiger Moth og Mustang til en eldre russisk MIG. Og de flyr den dag i dag. Jagerpilot museet kan også være av interesse for noen.Shania Twain kjøpte 247 kvadratkilometer Country sangeren Shania Twain, og mannen Robert "Mutt" Lange (de skal visstnok ha skilt lag nå), fant veien til Wanaka rundt 2000. De fant ikke et vanlig landsted, som var stort nok, og kjøpte i september 2004 like godt den 247 kvadratkilometer! store farmen og fjelleiendommen Motatapu Station. Prisen var 21,4 millioner New Zealand dollar, tilsvarende den gangen knapt 90 millioner norske kroner.Farmen er leaset for 33 år med automatisk fornyelse. For alle praktiske formål vil den derfor være Twain-familiens eiendom til evig tid.

Nyheter
Kultur