Holberg Norge gjorde det svakere enn markedet i juli. Fondet steg 7,7 prosent, mens referanseindeksen fondsindeksen endte opp 10,3 prosent. Så langt i 2010 (per 31/7) har fondet falt 7,0 prosent, ca. 3,8 prosentpoeng mer enn markedet.- Flere av bedriftene vi har investert har ikke innfridd våre forventninger. Uroen i internasjonal økonomi har påvirket konjunkturutsatte aksjer, og i tillegg har oljeutslippet i Mexicogulfen hatt sine konsekvenser. Sist, men ikke minst, har en del selskapsspesifikke forhold påvirket avkastningen, forklarer de to forvalterne Hogne Tyssøy og Jann Molnes i juli-rapporten.
Selger shippingArtikkelen fortsetter under bildet.Kjøper storbankKjøper ITArtikkelen fortsetter under bildet.Selger storbank
I sin siste rapport forteller de om én aksje som ble solgt i måneden som gikk: Green Reefers - en spesialist innen frakt av nedkjølte og frosne produkter. Selskapet leverer point-to-point-løsninger og eier og drifter en flåte av kjøleskip.- Selskapet har slitt med lav lønnsomhet de siste årene. Strukturelle utfordringer i form av gammel flåte og tap av markedsandeler til containerrederier har plaget aksjen. Selskapets gjeldssituasjon er også utfordrende, heter det.Salget er gjort "for å gjøre andre investeringer". Petter Slyngstadli og Leif Anders Frønningen, forvalterne av Holberg Global, benyttet juli til å kjøpe seg inn i to nye aksjer. Barclays Bank og det japanske telekom- og teknologiselskapet Itochu Techno-Solutions, også kjent som CTC.- Grunnen til at vi kjøper Barclays er for det første at banken har greid å opparbeide en tilfredsstillende soliditet, i tillegg til at banken fremstår som rimelig priset på pris/bok ca. 0.8 og P/E-nivåer rundt 12x for 2010 og 9x for 2011. Britisk økonomi er i en bedre fase enn vi kunne frykte for ett år siden, forklarer de to i juli-rapporten. CTC utvikler og implementerer nettverks- og softwareløsninger, og bidrar med service og konsulenttjenester mot kundene.- Vi opplever CTC som veldig attraktiv priset: Selskapet dukker opp på mange av de søkene vi gjør for å finne rimelige selskaper, både mht. prising, og stabilitet og trend i lønnsomhet og rentabilitet. Selskapet prises til en pris/bok på ca. 1,4, pris/salg på 0,7. Selskapet betaler dividender, er lavt priset på P/E og EV/EBITDA og profitabilitet, skriver forvalterne.Duoen bemerker at tallene for kvartalet som endte 30. juni var relativt skuffende både på topp- og bunnlinje.- Dette har ført til at vi ikke har tjent penger på aksjen hittil, heter det i rapporten. Ut av porteføljen i juli gikk HSBC, en av verdens største banker.- Vi selger i hovedsak grunnet relativ prising, og at faktorene som har gjort HSBC til en vinner de siste 2-3 årene, kan gjøre selskapet til underperformer fremover. Resultatene for 2. kvartal var imidlertid veldig gode, skriver Slyngstadli og Frønningen.Holberg Global endte for øvrig ned 0,2 prosent i juli, mens referanseindeksen Morgan Stanleys verdensindeks steg 1,1 prosent. Så langt i 2010 (per 31/7) har fondet falt 0,7 prosent, mens markedet er 2,1 prosent opp.