Viktige tips når du leier bil

Får du skade på en leiebil er det greit å ha forsikringene i orden. Alle forsikringene. Men det er et par andre ting som er viktig også.

Publisert 28. feb. 2011 kl. 12.23
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 07.42
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 705 ord
Faksimile: Leiebilsøk på finn.no

Når man leier bil er det naturlig nok fristende å gjøre det så billig som mulig. Er man ikke fast kunde et sted er det smart å søke på nettet for å finne det rimeligste tilbudet. Enten på flyselskapets nettsider, på finn, en reiseside eller en reiseguide.Er man fast kunde hos et selskap kan det uansett være greit og orientere seg og sjekke prisen, men velger man det faste selskapet vet man som oftest hvordan man gjør det og hva som er best. Shopper man rundt hver gang er det imidlertid et par ting det kan være greit å være klar over.Her kan du søke etter reiser og leiebil på HegnarOnline Her kan du søke etter reiser og leiebil på finn.noNår du har funnet det beste alternativet kan et godt tips være å ikke bestille så mye ekstra. Vinterdekk kan det være en ide å reservere, men det meste andre ordner du når du kommer til det leieselskapet du har valgt/fått tildelt.Reisesiden eller reiseguiden bruker du kun til å velge bil og leieselskap, og avtale en pris. De øvrige detaljene tar du i skranken når du henter bilen. Det kan for eksempel være leie av GPS eller skistativ. Ekstra forsikring, om du har behov for den, vil du også tegne hos leieselskapet. Jo færre kokker jo mindre søl.Ekstra forsikringForsikringen er den viktigste. Vanlig forsikring dekker som oftest bare det du ikke er skyld i selv. Det betyr også at for eksempel steinsprutskader, punktering eller skader på felger ikke er dekket. Det er ekstra.Den ekstra forsikringen, om du har behov for den, vil du tegne hos leieselskapet. Det er lettere å forholde seg til en aktør enn to eller tre. Jo færre kokker jo mindre søl.Leier du bil gjennom en formidler eller en nettside, og tegner ekstra forsikring der, bringer du som oftest inn en tredje part. Da har du det gående. Leiebilselskapet har ikke noe med formidleren å gjøre og formidleren har ikke noe med forsikringen å gjøre, for den er det et tredje selskap som tar seg av.Det betyr for eksempel at en skade, som er dekket gjennom den ekstra forsikringen du har tegnet på nettet når du bestilte leiebilen, kan plage deg i ukevis og kanskje måneder. Har du tegnet en ekstra forsikring hos leiebilselskapet har du oftest bare en part å forholde deg til.Testet Selv har vi testet begge deler og det er ikke tvil om hva som er det enkleste og greieste. Har du en forsikring som dekker alt hos leiebilselskapet er det sjelden noen problemer.En gang eksploderte et dekk, uten at det kostet oss noe ekstra. En annen gang ble både dekk og felg ødelagt. Ingen problem og ingen ekstra kostnad.En annen gang bestilte vi alt på nettet hos easyCar. Den saken står fremdeles uoppgjort og vi har brukt mange timer av vår fritid på det allerede. Vi har fylt ut side opp og side ned, samlet sammen side på side med voucher, leieavtale, kredittkortutskrifter, faktura og kopi av førerkort. Skaderapporten fra Avis i München må vi også skaffe og sende til nettjenestens forsikringsselskap.Det kommer til å ta mye av vår fritid og i tillegg er vi blitt belastet 1.050 euro i egenandel, fordi en danske kjørte inn i siden vår - førerdøren. Det var ikke vår skyld en gang, men det kan ta mange uker å få saken avgjort og sikkert enda lengre før vi får igjen egenandelen.Et tips kan også være å holde fast på den andre føreren slik at han ikke ser sitt snitt til å stikke av!Hva vi anbefaler Vi har nå testet stort sett det som er av leiebilselskaper. Når vi har ordnet alt i skranken, ved avhenting av bil, har det aldri vært noen problemer i etterkant. Den ene gangen vi gjorde et avvik, for å teste alternativet, fikk vi full "uttelling".Det kan være et godt tips å tegne ekstra forsikring slik at man slipper problemer i forbindelse med skader man ikke selv er skyld i. Det er i hvert fall vår erfaring.Finn gjerne det rimeligste alternativet ved å søke på nettet, men ikke bestill en eventuell ekstra forsikring før du kommer til skranken og skal hente bilen.Her kan du søke etter reiser og leiebil på HegnarOnline Her kan du søke etter reiser og leiebil på finn.no