Advarer mot italiensk hjerneflukt

Mens den italienske regjeringen strever for å finne en løsning på landets voksende gjeldskrise, sliter italienske nyutdannede mer enn noen gang med å finne jobb i hjemlandet.

Italias flagg

I 2009 var 16,2 prosent av alle masterutdannede fortsatt uten jobb ett år etter endt utdanning. Tilsvarende tall for 2007 var på 11,3 prosent.- Italia investerer sjokkerende lite i den unge befolkningen, sier Andrea Cammelli i den italienske utdanningstenketanken AlmaLaurea, og advarer mot at stadig flere unge, høyt utdannede italienere drar til andre land for å finne arbeid, såkalt hjerneflukt.- Jeg gjorde det veldig bra på mastergraden min, men det spiller ingen rolle, sier 28 år gamle Siriana Malavita. Hun snakker fem språk flytende, men sier hun var heldig som fikk seg jobb i den lokale dyrebutikken.Blant vennene hennes finnes økonomer, jurister og andre oversettere, som istedenfor å jobbe med det de har brukt år på å utdanne seg til, slåss om sommerjobber og deltidsjobber i vaskebyråer eller malerfirma.- Jeg bor fortsatt hjemme, og foreldrene mine er bekymret. De har brukt mange penger på utdannelsen min, sier 33-åringen Maurizio Petralia. Han jobber deltid i en pizzeria for å tjene noe, mens han samtidig jobber gratis som assistent i et advokatfirma.Verken Petralia eller Malavita ser for seg at de kommer til å finne seg arbeid i Italia, og tenker som flere av vennene allerede har gjort, å flytte utenlands.(©NTB)