- Du skal kose deg litt med pengene også

- Ja, ja, ja, sier sjefen i Verdipapirfondenes Forening, Lasse Ruud, til HegnarOnline. Han anbefaler også å selge aksjefond - innimellom. Samtidig er det ett tidspunkt du overhodet ikke bør selge på.

Khao Lak, Thailand. Foto: Scott Gog/Star Tour

I forrige uke omtalte vi en undersøkelse utført for Nordnet, som viste at én av fire vil bruke mer penger på ferie i år. Av disse oppga hver femte person at ferien finansieres ved hjelp av sparepenger.- Hver og en bør finne ut selv Vi spurte direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening (VFF) om hva hans organisasjon synes om sånt.- Nei, det synes vi hver og en bør finne ut av på egen hånd. Det som er vårt anliggende, er at pengene som settes inn i aksjefond skal være definert som langsiktige - altså i minst fem år, eller gjerne 10-15 år, sier han til HegnarOnline.Les også: - Ikke se deg blind på dagens børsfallLes også: - Gjør som verdens beste investorLes også: Selge aksjefond nå? Eller kjøpe enda mer?Les også: - Fare for at risikoen i aksjefond er overvurdertLes også: Derfor går han all-in i aksjerOg har du først gått inn i aksjefond, er det ifølge Ruud en fordel at du ikke ombestemmer deg for mye underveis.- Ihvertfall ikke i perioder hvor aksjemarkedet går dårlig. Men hvis ting går unormalt bra, synes jeg ikke det er noen "big deal" at en ombestemmer seg litt underveis, og tar ut noe av pengene - eller alle for den saks skyld, fortsetter han.- Skal kose seg litt ogsåSå dere anbefaler folk å selge innimellom?- Ja, ja, ja. Det skal du gjøre når du trenger pengene. Det er ett kriterium. Videre kan det hende du gjør det fordi det har gått så utrolig bra, og du faktisk har blitt mer velstående enn du trodde du ville bli.- Da er det grunn til at du kanskje skal bruke litt, og kose deg litt med den merformuen du har fått med deg, sier Ruud videre.Hvor mye er langsiktig? Det å begynne og spare langsiktig i aksjefond, og ombestemme seg underveis - egentlig litt fordi markedet går dårlig, karakteriserer VFF-direktøren som "dårlig grunnarbeid".- Da har du vært ukonsentrert i avtalen du har gjort med deg selv. Det at du på investeringstidspunktet er konsentrert i forhold til din horisont, synes vi er veldig ålreit. Ikke for oss, men for deg som sparer, sier Ruud (bildet).Artikkelen fortsetter under bildet.Eller sagt på en annen måte: du må legge litt arbeid i å lage din egen investeringsstrategi.- Ofte holder jeg meg unna det ordet, da mange spør hva det betyr. Men egentlig er det bare at du sier hvor mye er langsiktig sparing, og penger du kan se svinge underveis. Har du bestemt deg for det, har du ikke noe behov for årlige eller halvårlige gjennomganger og justeringer av porteføljen, slik vi ser det.- Da står du på det, gjennom det vi kaller gode og dårlige tider, fortsetter VFF-direktøren.- Ikke tapp ut i dårlige tider Men hvis tidene skulle bli uforutsett gode, kan du ifølge Ruud altså godt tappe ut noe av pengene.- Men å tappe ut i uforutsett dårlige perioder synes jeg ikke er noen god tankegang, avslutter han overfor HegnarOnline.