- Aksjer er billige nå

- Det er alvoret i situasjonen som senker børsene, men vi begynner å nærme oss et kjøpsnivå, sier investeringsdirektør Dagfinn Hopsdal i Landkreditt til HegnarOnline.

Dagfinn Hopsdal - Foto: Iván Kverme, Finansavisen
Personlig økonomi

Uroen fortsetter på børsene, i kjølvannet av nedgraderingen av amerikansk statsgjeld før helgen. I Oslo dundrer hovedindeksen ned 4,8 prosent til 347,45.- Det er ikke nedgraderingen i seg selv, men alvoret i situasjonen som senker børsene, sier investeringsdirektør Dagfinn Hopsdal i Landkreditt til HegnarOnline.- Mens vi ved forrige korsvei hadde en bankkrise, er det nå en statsfinanskrise vi ser - der det er opp til politikerne å bestemme hva en skal gjøre, fortsetter han.- Utlendingene som selger Ifølge forvalteren skjer det nå en nedskalering av langsiktige forventninger, og på Oslo Børs er det utlendingene som selger.- Vi ser ut til å ha fått et stemningsskifte, der utlendingene tar ned råvarevektingen i sine porteføljer. Vi ser da også at oljeservice og råvarer faller mest, sier Hopsdal, og viser til at en råvaretung aksje som Norsk Hydro er ned 5,6 prosent til 31,37 kroner.- Samtidig har Oslo Børs dårlig motstand på kjøpersiden når det butter imot. Selgerne kommer i flertall veldig fort, legger han til.Les også: - Kan få rally på Oslo Børs i løpet av uken- Aksjer er billige nå På drøyt 350 mener Hopsdal hovedindeksen etterhvert begynner å nærme seg et kjøpsnivå.Er bunnen nådd?- Bare fremtiden kan gi oss svaret på det. Men hvis du ser på selskapene, deres kassebeholdning, bokførte verdier og likviditetssituasjon, så får du dem billige nå. Mens du på den ene siden har statsfinansielle problemer i USA og Europa, er selskapene i seg selv solide.- Aksjemarkedet er nærmere selskapene enn statsfinansene, så det finnes holdepunkter for å si at aksjemarkedet har fått for mye juling. Men det er klart at selskapene trenger vekst i den underliggende økonomien for å få vekst i sin egen virksomhet, forklarer Hopsdal videre.Forvalteren benytter også anledningen til å kommentere dagens kontantbud på Floatel fra Aqua Pellentesque på 19,50 kroner, 26 prosent over skuttkurs fredag.- Dette er en kjærkommen bekreftelse på at industrien selv er sterk i troen, mens aksjemarkedet for tiden synes litt frikoblet fra underliggende verdier, sier han.Sitter stille gjennom stormen Investeringsdirektøren tør ikke trekke frem enkeltaksjer å kjøpe i dagens klima, annet enn "kvalitetsaksjer som du legger i skuffen".- Dette er selskaper som er solide, vil overleve og ikke har finansieringsbehov. De har en markedsposisjon og et kundegrunnlag som de kan betjene med sine produkter, sier forvalteren, som velger å sitte rolig gjennom stormen.- Vi kan ikke gjøre noe annet enn å være langsiktige i aksjer. Det er en mager trøst for noen, men det er budskapet vi har å formidle, fortsetter Hopsdal.- Må til Kina for å finne vekstKan uroen vi ser nå være "en langvarig greie"?- Tidsaspektet er litt ullent. Det er klart at det vil ta litt tid å sveive i gang den amerikanske og europeiske økonomien. Nå må du til Kina for å finne vekst, sier Hopsdal.Men hva med inflasjonspresset i Kina?- Når råvareprisene kommer ned, vil dette presset lettes. Kina har finansene i orden, og mens de modne økonomiene går på nok et tilbakeslag, ser vi at de fremvoksende økonomiene blir enda sterkere enn før.- I tillegg til å ha finansene i orden, har disse også en mye sterkere underliggende vekst i økonomien, avslutter Hopsdal overfor HegnarOnline.

Nyheter
Børs