Nerdrum benekter skattejuks

- Jeg er ikke noe flink med tall, sa kunstmaler Odd Nerdrum da han forklarte seg i skattesaken mot ham i Oslo tingrett tirsdag. Han avfeide saken som «bare tøys».

På oppfordring fra fotografen, viser Odd Nerdrum fram en skisse han etter eget utsagn lagde kvelden før. Nerdrum er i Oslo tingrett tiltalt for skatteunndragelse. Foto: Erlend Aas / Scanpix Aas, Erlend
Personlig økonomi

Nerdrum står tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner i perioden 1998-2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen.Kunstneren nekter straffskyld. Han mener alt er innberettet og gjort opp, både til norske og islandske myndigheter. Nerdrum gjentok flere ganger at han har problemer med tall og at han overlot informasjon til revisor.Problemene startet på 1980-tallet. Kunstneren brukte en spesiallaget oljemaling, som senere viste seg å tåle varme dårlig. Det førte til at malingen smeltet og begynte å renne på maleriene.- Jeg tror ikke folk forstår hvilken tristesse det var for meg. Det var en skam, sa han. Eierne av de skadede maleriene begynte etter hvert å kreve erstatning for dem.Nerdrum forsøkte å bøte på skaden ved dels å male nye bilder som skulle erstatte de gamle, og dels å legge til side midler som skulle brukes til erstatning. Galleriet som formidlet Nerdrums kunstverk, foreslo i 1997 at en del av betalingen for bildene skulle plasseres i en bankboks i en østerriksk bank i en femårsperiode.- Aktoratet påstår at han har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger som han forsto eller burde ha forstått kunne føre til skattemessige fordeler. Påstand fra denne side er at han ikke har forstått. Det subjektive blir helt sentralt, sa Staff.