Samsung Galaxy Tab 10.1 er nå i salg i Norge. Til den nette pris av 4.790 kroner får man toppmodellene med 3G. Med det har MPX lagt seg noen hundrelapper lavere med Galaxy Tab enn med iPad 2.Uten 3G er prisen 3.995 kroner. Tilsvarende iPad 2 koster 4.090 kroner hos MPX.noOg Galaxy Tab 10.1 er så bra at vi ville valgt den foran iPad 2. Ikke bare fordi vi misliker Apples lukkede verden, med iTunes tvangen, men fordi dette er en tablet helt på høyde.På noen områder faller den litt gjennom, men på flere områder er den også bedre. Og på noen områder er de to like dårlige.
Likheten med iPad 2 har irritert Apple så mye at de har forsøkt å stoppe salget av Galaxy Tab 10.1.De to er nesten latterlig like i design og fingermetoden for å navigere, forstørre, forminske, flytte etc. er helt lik. Apple var først. Samsung har benyttet samme metode, og har langt på vei lykkes med det. Det er en veldig god kopi.Apple hevder også at Samsung har kopiert så mye fra iPad at den bryter med patenter Apple har. Så langt er det 1-1 i rettssalen. Apple fikk medhold i å stoppe salget i Europa. Samsung anket og fikk medhold. Størrelsen og designet er det første som slår en. iPad 2 er i formatet 4:3 mens Galaxy Tab 10.1 er i formatet 16:9, som er standarden for widescreen og HDTV. Det gjør sistnevnte mer fremtidsrettet og bedre egnet for dagens filmer og spill.Det er lenge siden standarden for TVer og andre skjermer var 4:3. Dagens PC-skjermer kommer nå også stort sett i 16:9. For annen bruk vil det stort sett være hipp som happ hva som er best.Denne forskjellen gjør også at iPad 2 blir litt lavere og bredere mens Galaxy tab litt høyere og smalere i stående stilling (bildet over). iPad 2 er 240 x 185 mm mens Galaxy Tab er 256,7 x 175,3 mm. Tykkelsen, liggende flatt på bordet, er henholdsvis 9 og 8,6 mm.Samsung har kompromisset litt på et par områder for å gjøre sin tablet 35 gram lettere og et hårstrå tynnere enn iPad 2. De har for blant annet kuttet minnekortet (microSD), som det for eksempel har på sin mindre Galaxy Tab. Det betyr imidlertid at Tab 10.1 foreløpig stopper på 16 GB lagringskapasitet mens iPad2 har både 32 og 64 GB.Hadde valget stått mellom 31 gram og den ekstra minneporten, hadde vi valgt lagringen. 16 GB er ikke mye i dagens film- og bildeverden. Foreløpig finner vi bare 16 GB versjonen til salg i Norge, men det skal snart komme med 32 og 64 GB også. Da faller den kritikken bort, men det betyr trolig også at vekten vil gå opp.Når det gjelder designet i sin helhet er de to jevngode. De er latterlige like med den forskjellen at Galaxy Tab har en sort kant rundt skjermen, uansett om den har en hvit eller soft, sort bakside.Siden vi er inne på skjermen må det nevnes at Galaxy Tab har en 10.1 tommers skjerm mens iPad 2 har en 9,7 tommers skjerm. Begge er såkalte TFT-skjermer med justerbar bakgrunnsbelysning.Galaxy Tab har imidlertid en hårfint bedre oppløsning, med 1028 x 800 mens iPad 2 har 1024 x 768. I praksis vil det imidlertid ikke være noen merkbar forskjell. Bilder fremstår som krystallklare på begge.Samsung har også valgt å legge seg på tilnærmet samme lave nivå som iPad 2 når det gjelder tilkobling. Vi hadde ønsket oss minst en standard USB-port og en HDMI-port, men nei. Det skal imidlertid komme som en tilleggsløsning til Tab 10.1. Snart?Nå skal det imidlertid sies at det er mulig å koble Tablet 10.1 til en hvilken som helst PC via en egen kabel med USB-kontakt i PC-enden. Da dukker den opp som enten bærbar mediespiller i "Min maskin" eller som en egen mappe i utforsker.Det er i hvert fall noe vi kjenner fra Windows fra før. Det finnes også en HDTV adapter og en TV-kabel. I tillegg har enheten Bluetooth, og har du en ny Samsung TV åpner det seg raskt en litt annen og større verden.Med iPad kan du imidlertid glemme å få tilgang til innholdet via utforskeren i Windows. For iPad gjelder fremdeles tilkoblingen via iTunes. For de Apple-frelste er det mer enn godt nok. Og ingen kan klage på brukervennligheten. Den er i ypperste klasse.Så kan man diskutere hva som er best. Brukervennligheten er nok best i Apple-verden, men det begrenser også mulighetene til å utveksle filer og innhold.Hva så med kamerautstyret. Begge har kamera foran og bak, og begge er tilnærmet like dårlige. Begge kan også ta opp HD-video i 720p. På kamerasiden vinner Samsung, i våre øyne, knepent. Nok sagt om det.Batterlilevetiden på de to fikk vi ikke testet, men ved bruk ligger den i størrelsesorden 9 - 10 timer. Den vil imidlertid avhenge av bruken. Som ren musikkspiller holder batteriet mye lenger.Galaxy Tab 10.1 var den første som ble lansert med Android 3.1 operativsystem, noe som blant annet skulle garantere Flash-visning. Vi har imidlertid ikke fått det til å virke, selv etter å ha installert siste versjon med bugfiks, som det annonseres med i Adroid Market.På det punktet er dermed Galaxy og iPad 2 like. På vår "gamle" Galaxy Tab 7.0 er imidlertid Flash ikke noe problem. Et annet område de to er like dårlige på, er Java. Det gjelder også vår eldre Tab 7.0. Forunderlig nok.Vi irriteres fremdeles også over at vi må inn i oppgavebehandling for å stenge åpne aplets i Samsung-brettet. Det stenges ikke når det avsluttes, slik som på iPad.En annen ting som imidlertid overrasket positivet på Galaxy Tab 10.1 var lyden. Det er plassert en stereohøyttaler oppe på venstre og høyre side i liggende stilling. Mono-lyden fra en iPad 2 er ikke verdt å nevne en gang.Nå vil de fleste uansett bruke høretelefoner, så det er ikke avgjørende hvordan det lyder i åpne landskap, men det var imponerende bra på Tab 10.1.Plasseringen av uttaket for høretelefoner (på toppen ved kameraene) kunne imidlertid vært langt bedre på Galaxy Tablet, men nok sagt om det også.Vi kunne også sagt mye om utvalget av apper, men selv om Apple ligger et hestehode foran finner vi alt vi trenger i nettbutikken til Android også. Enkelt å installere og enkelt å flytte rundt på inne på sidene. Det også fungerer langt på vei på samme måte på de to kamphanene.Det vil imidlertid være en utfordring en periode at ikke på langt nær alle apper i Android Market er optimalisert for Android 3.1. På kort sikt kan det være en utfordring.Man kan si mye om Apples litt rigide system for godkjenning av apps for iPhone og iPad, men det har en viktig funksjon. Den kvalitetssikringingen er ikke på langt nær like god i Android-verden.Tab 10.1 kommer med en del nyttig teknologi, som eksempelvis GPS-mottaker og Google maps. Den har også Quickoffice, som gjør det mulig å jobbe med Mircrosoft Office dokumenter.Tastaturet på skjermen er bra, men docket med Samsung Galaxy Tab 10.1 Keydock, til 550 kroner, blir det veldig bra. Følelsen vi har når vi har de to mellom hendene gjør at vi liker iPad 2 best. Det er originalen, bedre "skrudd" sammen og mer optimalisert mot det store utvalget av apps. Og hadde de to kjørt samme operativsystem, og ellers vært tilsvarende like, hadde vi valgt iPad 2.Men så kommer formatet inn i bildet, og i tillegg den litt større åpenheten som Android tilbyr. I valget mellom iPad 2 og Galaxy Tab 10.1 hadde vi derfor valgt den siste, men vet da samtidig at det er noen utfordringer en stund med hensyn til å finne apps som er optimalisert for denne nyvinningen fra Samsung.Men hva om vi skulle velge mellom Galaxy Tab 10.1 og den mindre Galaxy Tab?Det er ikke et lett valg, og avhenger helt av behovet. Har man behov for en lommetablet er den minste vårt valg. Da finner man også et vel av apps som fungerer utmerket, og null problemer med Flash.Trenger man en "iPad" er den store et bedre valg.