Søndagens aksjetips

Oslo Børs er ned 17 prosent hittil i år og 2,4 prosent det siste året. Kommende uke kan det komme en liten opptur, men den kan være forbigående.

Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko
Personlig økonomi

Etter det siste fallet på Oslo Børs er hovedindeksen nå oversolgt. Det kan gi en rekyl opp i løpet av uken, men den kan bare være forbigående. Dette trenger ikke være slutten på fallet, men begynnelsen på noe enda verre.Oslo Børs gikk inn i et bear marked i midten av juni, da 200-dagers skar gjennom det kortere og fallende 50-dagers snittet.Da bør kanskje reaksjoner opp benyttes til å eksponere seg ned i aksjer. Det siste fallet har ikke endret på det, snarere tvert om.Og det er foreløpig ingen signaler om at det vil være over med det første. I øyeblikket er det større fare for at hovedindeksen kan fall under 300 i løpet av året enn at den skal stige til 500.Faller hovedindeksen videre gjennom den tynne tekniske støtten på 365-nivået er det kort vei ned til 345. Brytes også det nivået er det heller ikke lang vei videre ned til 320, 310, 290 - og kanskje 260 i løpet av året.Det som blant annet tilsier at nedturen kan fortsette er at aksjeomsetningen steg kraftig gjennom nedturen i forrige uke. Og børsfall på stigende volum øker faren for videre fall.Stort chartDen gjennomsnittlige omsetningen pr. dag var på over 6,1 milliarder kroner og fredagens fall kom på en omsetning på 8,7 milliarder kroner. Det er en av de høyeste i år, og teknisk sett er det altså et signal om at nedturen kan fortsette.Oppgangstrenden er brutt og det meste peker i øyeblikket videre ned, med små rekyler opp. Kanskje får vi nå 2001 og 2002 om igjen?Langt frem til ny oppgang? Teknisk sett er Oslo Børs oversolgt etter fredagens fall, men en rekyl opp mot 395 - 400 kan bli kortvarig og forbigående. Det er foreløpig heller ingen tekniske signaler som tilsier at hovedindeksen har nådd bunnen.Det er mye lengre frem til et avgjørende signal om at bunnen er passert. Før det må:

  • RSI sette en bunn over fredagens.RSI sette en bunn over fredagens.
  • RSI bryte opp gjennom 50-nivået igjen.RSI bryte opp gjennom 50-nivået igjen.
  • Den fallende trenden i RSI-chartet brytes.Den fallende trenden i RSI-chartet brytes.
  • 50-dagers glidende gjennomsnitt bryte 200-dagers snittet.50-dagers glidende gjennomsnitt bryte 200-dagers snittet.
  • Teknisk motstand på 400-nivået brytes på stigende volum.Teknisk motstand på 400-nivået brytes på stigende volum.
  • Det bli balanse i oppganger og nedganger, ved at volumet øker på oppturer og faller tilbake på reaksjoner ned igjen.Det bli balanse i oppganger og nedganger, ved at volumet øker på oppturer og faller tilbake på reaksjoner ned igjen.
  • Volumet på oppturer øke betraktelig fra det vi har sett så langt i år.Volumet på oppturer øke betraktelig fra det vi har sett så langt i år.
Det skjer ikke i løpet av kommende uke, og det er i øyeblikket større fare for videre fall til 345 - 320 enn et brudd tilbake opp gjennom 400-nivået de kommende ukene.For å redusere denne faren må RSI sette en bunn over fredagens, og bryte tilbake opp gjennom 50-nivået. Det vil være en stor overraskelse om det skjer i løpet av kommende uke.