Stadig flere dropper fastrente

Mens mange bedrifter har valgt å binde renten etter finanskrisen, gambler privatpersoner som aldri før.

Penger - Foto: Scanpix
Personlig økonomi

Fra første kvartal 2004 til første kvartal i år har andelen private låntakere som har bundet renten falt fra 11,5 til 5,7 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.- Det ser ut som private låntakere nærmest gambler på at den kraftige renteøkningen som varsles av de aller fleste ekspertene, så å si skal blåse bort. Vi tror de gjør en stor feil, sier Eirik Maurstad, leder for bedriftskundemarkedet til Fokus Bank i Bergen til Bergens Tidende.Han karakteriserer det som «overraskende» at ikke flere sikrer hele, eller i det minste deler av lånet sitt.Heller ikke hos DnB NORs privatkunder er interessen for fastrente påtakelig stor.- For dem som har en anstrengt økonomi, kan det være fornuftig å binde renten på deler av gjelden i fem eller ti år. Men er økonomien mer romslig, vil jeg anbefale at en mindre andel bør være fast, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide.Produktsjef Monica Rydland Anundsen i Sparebanken Vest sier at bare 3 prosent av bankens private lånekunder har valgt fast renteFor bedriftskunder har utviklingen gått motsatt vei. Der har nemlig andelen bedrifter med fastrente økt fra 9,5 prosent til 24,2 prosent fra første kvartal 2004 til første kvartal 2011. (©NTB)

Nyheter
Børs