15 prosent tåler ikke et større rentehopp

Selv om åtte av ti norske låntakere mener at de godt kan tåle et rentehopp på tre prosent, mener 15 prosent at de vil få store økonomiske vanskeligheter.

Publisert 8. jan. 2012 kl. 11.38
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 14.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 259 ord

Etter flere år med rekordlav rente tror nær halvparten av landets boliglånskunder at rentene skal opp i 2012.- De fleste har god privatøkonomisk kontroll, selv om rentene skulle stige markant, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).En undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra FNO, viser at 81 prosent av norske låntakere sier at de ikke i det hele tatt, eller i mindre grad, vil få økonomiske problemer med en renteøkning på 3 prosentpoeng.I dag ligger styringsrenten fra Norges Bank på 1, 75 prosent. For litt mer enn tre år siden, i oktober 2008, lå styringsrenten 3 prosentpoeng høyere, på 4,75 prosent. Men så skyllet finanskrisen inn over landet, og rentenivået har ligget lavt siden.Selv om det store flertallet mener de tåler et markant rentehopp, svarer 15 prosent av låntakerne at en slik renteøkning i ganske stor eller i svært stor grad vil gi dem økonomiske vanskeligheter. Det er litt færre enn i fjor da 17 prosent mente det ville gi dem problemer.- Vi må forberede oss på at renten etter hvert skal opp på et mer normalt nivå. De som føler seg utrygge bør starte med en grundig gjennomgang av egen privatøkonomi. Ved å være i forkant vil man stå bedre rustet når renteoppgangen kommer, sier Osland.Undersøkelsen viser at låntakerne har ulike oppskrifter på hvordan de vil takle vesentlige høyere renteutgifter. 23 prosent svarer at de vil redusere sitt daglige forbruk, 11 prosent vil spare mindre, 9 prosent vil utsette planlagte investeringer og større innkjøp og 9 prosent vil snakke med banken for å endre nedbetalingsplanen. (©NTB)