Morningstars fem stjernefond

Fondsanalytikerne i Morningstar avslører sine fem favoritter blant norske aksjefond. To fond ryker ut, ett kommer inn.

Publisert 14. jan. 2012 kl. 12.05
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 14.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 330 ord
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX

Fondsanalytikerne i Morningstar har sluppet sin seneste rating av norske aksjefond, med utgangspunkt i kurser per utgangen av desember.Følgende fond har fått toppkarakter (fem stjerner av fem mulige - forvaltere i parentes):

    DNB Norge Selektiv (II) (Bjarne Liseth)DNB Norge Selektiv (II) (Bjarne Liseth)DNB Norge Selektiv (III) (Bjarne Liseth)DNB Norge Selektiv (III) (Bjarne Liseth)Fondsfinans Aktiv (Odd Hellem)Fondsfinans Aktiv (Odd Hellem)Fondsfinans Spar (Odd Hellem)Fondsfinans Spar (Odd Hellem)Pareto Aksje Norge (Einar Løvoll, Torbjørn Frønningen, Emil Bull)Pareto Aksje Norge (Einar Løvoll, Torbjørn Frønningen, Emil Bull)
Les mer om personlig økonomi her.Hvor kommer stjernene fra?
    AvkastningAvkastningRisiko (med fokus på nedsiderisiko)Risiko (med fokus på nedsiderisiko)KostnaderKostnaderTidshorisont (3, 5 og 10 år, sammenfattes i en "overall rating", som er den du får her ratingen er et vektet gjennomsnitt av de tre periodene)Tidshorisont (3, 5 og 10 år, sammenfattes i en "overall rating", som er den du får her ratingen er et vektet gjennomsnitt av de tre periodene)
Hvis du vil vite mer om hvordan Morningstar kommer frem til sine stjerne-utdelinger, finner du det her.

Siden sist har Danske Invest Norske Aksjer Inst I og II blitt nedgradert til en 4-er, mens Pareto Aksje Norge har blitt oppgradert fra en 4-er.Vi minner om at DNB Norge Selektiv (II) (og for øvrig DNB Norge Selektiv (I)) er underfond av DNB Norge Selektiv (III). Kort fortalt er Morningstar Rating en objektiv måte å sammenligne historiske resultater på. Faktorer som avgjør hvordan fondene gjør det er:Morningstar Kategori (fondene blir sammenlignet innad i en kategori - her: Norge) - Vi gjennomfører en risikojustering som fokuserer på nedsiderisikoen, samt at avkastningstallene blir justert for kjøps- og salgshonorarer. De 10 prosent med best risikojustert avkastning får 5 stjerner, mens de 22,5 prosent neste får 4 stjerner.- Videre får de 35 prosent neste 3 stjerner, de 22,5 prosent neste 2 stjerner, mens de 10 prosent dårligste får 1 stjerne, forklarer fondsanalytiker Thomas Furuseth i Morningstar.Rangeringen gjennomføres som nevnt over tre perioder: 3, 5 og 10 år.- "Overall rating" er et vektet gjennomsnitt av disse tre periodene, avslutter Furuseth.