Nokia Lumia 800 - vår neste smarttelefon?

Nokia Lumia 800 er en tiltalende smarttelefon, men du må også leve med Windows som operativsystem.

Ryktene sier at Nokia Lumia 800 kommer til å bli erstattet av Lumia 820. Foto: Nokia
Personlig økonomi

Nokia Lumia 800 er den første smarttelefonen fra Nokia med Windows operativssystem, det såkalte Windows Phone 7.5 Mango.Nokia Lumia 800 er en tiltalende smarttelefon. Designet er det beste for en Nokia business- og smarttelefon til nå, og både betjeningsknapper og tilkoblinger er intuitive og lett å bruke. Steget fra vår gamle Nokia N97 er gigantisk, selv om den bare er 3 år gammel.I størrelse er Lumia 800 lik iPhone 4s og vekten er tilnærmet den samme - 142 gram.Vi likte også godt den 3,7 tommers lett krummede AMOLED skjermen på Lumia 800, med 480 x 800 pixler - og uten kanter.Telefonen er utstyrt med et 16 GB minne, men det er også maks og ikke mulig å øke på noe vis. Det kan bli for lite når man begynner å fylle opp med musikk og bilder tatt med det innebygde 8 megapiksel kameraet med Carl Zeiss-optikk.Nokia skal forøvrig ha varslet en software oppgradering for å ta ut kameraets fulle potensial. Men vi fant ikke noe kamera i fronten for bruk ved eksempelvis videosamtaler, slik de fleste smarttelefoner nå har. Og som til og med vår gamle Nokia telefon har.Den trådløse overføringen av innholdet fra vår gamle Nokia til Lumia 800 gikk imidlertid smertefritt og veldig enkelt. Det gikk så greit at vi nesten kunne valgt denne telefonen bare på grunn av det.Med i boksen, når du kjøper en Lumia 800, får du også et mykt deksel som dekker telefonen utenom knapper, skjerm, tilkoblinger og kamera. Ikke dumt.Artikkelen fortsetter under bildetProgrammer Integrasjonen mot sosiale medier som facebook og twitter er også på plass. Et klikk skal være nok for å se hva vennene dine holder på med akkurat nå.Lumia 800 kommer også med nye Nokia-programmer som Nokia Kjør og Mix Radio. Med Nokia Kjør får du en fullverdig navigasjonsenhet, med gratis navigasjon sving for sving i et eget grensesnitt tilpasset bilnavigasjon.Mix Radio er en gratis app for mobil musikkstreaming som leverer hundrevis av kanaler med musikk med lokal relevans. Brukerne får også muligheten til å lage personlige kanaler ut fra en katalog bestående av millioner av spor fra hele verden.Utvalget av tilleggs programmer stiger hele tiden. Windows Phone Marketplace passerte nylig 50.000 tilleggsprogrammer, men det er lagt frem til utvalget på Android Marketplace og Appstore. Så er spørsmålet om hvor stort utvalget må være, og om ikke 50.000 er mer enn nok?Xbox LiveMed innebygget innebygget Xbox Live er i hvert fall utvalget av spill og mulighetene for å spille med venner fortreffelig, for de som har det som et kriterium når de skal velge smarttelefon. Det er også mulig å bruke telefonen som fjernkontroll til Xbox.For å få tilgang på dette og alt det andre må man imidlertid ha en hotmail live konto. Og har man ikke det allerede er det veldig lett å ordne. Vi hadde i hvert fall ingen problemer med det.Telefonen er langt på vei selvforklarende, og vi kan ikke klandre Nokia for menysidene og brukergrensesnittet, som forsvinner ned gjennom bunnen av skjermen. Vi hoppet fort over til neste side, der menyen kommer på en lang rekke som også forsvinner ut i bunnen av skjermen.Windows - uten ikonerDen første siden, som kjennetegner Windows Phone, er lite tiltalende, men den blir kanskje mer tiltalende når de blå "vinduene" byttes ut med egne og meningsfulle bilder eller illustrasjoner?Artikkelen fortsetter under bildetDen neste navigeringssiden er i tillegg skikkelig old school og nesten ikke en Windows Phone verdig. Brukergrensesnittet på Android og iPhone er mye bedre, og mer likt det vi er vant med både fra Windows og Apple OS.Det sikre valget hadde vært å legge ikonene utover skjermen, som på andre smarttelefoner med Android eller iPhone, og i tillegg kunne flytte om på dem slik vi alle liker å kunne gjøre på PCen vår også - i Windows.Mailoppsett er imidlertid veldig enkelt og med Outlook Mobile har man det man trenger. Synkroniseringen er også problemfri. For å utveksle og synkronisere innhold på telefonen, det være seg for eksempel musikk eller bilder, må man imidlertid laste ned Zune til PCen. Men enkelt og greit også det.Lumia 800 - vår neste smarttelefon? Til tross for de små brukermessige ulempene, og uten å gå i dybden på alt det tekniske, som vi dog har studert nøye, hadde vi ikke takket nei til en Nokia Lumia 800 som vår neste smarttelefon.Så var det prisen. Rundt 3.700 kroner inklusive moms, uten binding.Mer om Nokia Lumia 800 og tekniske spesifikasjoner

Nyheter
Næringsliv