Skagen Fondene møtte i dag pressen til sin tradisjonelle sommerlunsj, og stilte mannsterke med Kristoffer Stensrud, Kristian Falnes og Geir Tjetland.Falnes fokuserte i sitt innlegg på "det tapte tiåret" for globale aksjeinvestorer, etter en elendig realavkastning helt siden årtusenskiftet.
- Hovedforklaringen bak "det tapte tiåret" er utvilsomt verdsettelsen. Aksjer var helt klart for dyrt for 10 år siden. På mikronivå har historien vært god, veksten i lønnsomheten har vært god, og selskapene har levert.- Problemet har vært prisingen, sa Skagen Global-forvalteren til de fremmøtte.Mens prisingsmultiplene (P/E - price/earnings) for selskapene i Morgan Stanleys verdensmarkedsindeks har falt 63 prosent siden 2002, har inntjeningen ifølge Bloomberg steget 260 prosent i samme periode.- Prisingen i forhold til inntjening er nå historisk lav, og helt klart i den lave enden også sammenlignet med bokførte verdier. Videre blir porteføljene i alle våre fond priset med god rabatt i forhold til sine referanseindekser, sa Falnes. På sitt eget spørsmål om investorene nå endelig har noe å glede seg til, svarte han et rungende "ja".Falnes støttet seg på beregninger fra Goldman Sachs, som viser at det historisk sett er smart å kjøpe aksjer etter 10-årsperioder med negativ avkastning.- Bare i ett av 14 tilfeller de siste hundre årene, har en negativ 10-årsperiode blitt etterfulgt av fem år med negativ avkastning, sa Falnes.Gjennomsnittlig realavkastning i disse 5-årsperiodene har vært 8,8 prosent.- Dette er bedre enn markedet - til mye lavere risiko, og er gode nyheter for aksjeinvesteringer i årene 2008-2010, sa forvalteren videre. Skagen Global falt 6,6 prosent i 2011, som var noe svakere enn verdensindeksens minus 4,9 prosent. Fondet henger også etter markedet så langt i år, med et fall på 0,8 prosent. Referanseindeksen er opp 2,6 prosent.- I våre aksjevalg i år har vi fokusert mer på mindre selskaper, med en ikke så låst aksjonærstruktur, og som kan være kandidater for oppkjøp. Vi har nok økt antall selskaper i porteføljen en smule i år, sa Falnes.Porteføljen telte i overkant av 100 aksjer ved utgangen av mai.Av nye aksjer i Skagen Global-porteføljen i løpet av 1. kvartal i år, trakk Falnes frem er det norske seismikkselskapet EMGS og den tyske duoen GSW og TAG Immobilien, som begge driver med boliger i Berlin.I samme periode kjøpte Falnes seg for øvrig opp i giganter som Gazprom, Baker Hughes, Oracle og Vimpelcom.I 2. kvartal Lundin Mining, Sistema og RSA Insurance nykommere, mens forvalteren blant annet vektet seg opp i den amerikanske storbanken Citigroup og farmasigiganten Teva Pharmaceutical.