194.000 milliarder gjemt i skatteparadiser

Verdens superrike har gjemt unna tusenvis av milliarder kroner i hemmelige skatteparadis.

Cayman Islands. Foto: (AP Photo/Brennan Linsley).

Verdens superrike gjemmer unna minst 127 billioner kroner i hemmelige skatteparadis, viser en ny studie. Det er like mye som USA og Japans økonomier til sammen.Rapporten er skrevet av den berømte økonomen James Henry og bestilt av organisasjonen Tax Justice Network (TJN), skriver BBC.Den viser at verdens aller rikeste har utnyttet slappe regelverk og smuglet ut billionene sine for å gjemme dem i utlandet, utenfor rekkevidde for lokale skattemyndigheter.Ifølge rapporten er 127 billioner kroner (21 trillion dollars) dessuten et konservativt anslag, i virkeligheten kan det dreie seg om over 194 billioner kroner (32 trillion dollar). En billion er tusen milliarder.Til sammenligning kan det nevnes at det norske oljefondet har en verdig på 3,62 billioner kroner.De tapte skatteinntektene beløpet står for ville vært tilstrekkelig til å betale flere afrikanske lands gjeldsbyrder, eller nok til å løse eurokrisen, viser rapporten.Mye av pengene sluses til Sveits og Caymanøyene via private banker som UBS, Credit Suisse og HSBC, som verner kundene sine, mener Henry.TJN mener rapporten viser at de økonomiske ulikhetene i verden er større enn hva statistikken viser. (©NTB)Les mer om anslagene for verdier plassert i skatteparadiser