Røykere bruker mer smertestillende

Sjansen for at unge røykere tar i bruk smertestillende medikamenter når de blir voksne, er dobbelt så stor som ikke-røykere, viser norsk studie.

Foto: Scanpix

Studien er gjort av stipendiat Tomas Log ved Universitetet i Tromsø.- Vår forskning viser en klar sammenheng mellom røyking i tenårene og gjentatt bruk av sterke smertestillende, sier Log til forskning.no.Det er flere årsaker til at røykere bruker mer smertestillende enn ikke-røykere, skriver Vårt Land. Røykere oppgir ofte at de har mer kronisk smerte. De har dessuten høyere behov for smertebehandling etter kirurgiske inngrep. Bruk av smertestillende kan dessuten gå i arv, ifølge Logs forskning.- Ungdom av mødre som bruker sterke smertestillende, har over tre ganger så stor risiko for selv å bli brukere, sier han. (©NTB)