Søndagens aksjetips

Oslo Børs fortsatte oppover samtidig som omsetningen falt til det laveste på veldig mange år. Det er et meget dårlig tegn.

Publisert 12. aug. 2012 kl. 08.54
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.10
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 773 ord
Foto: Berit Roald / Scanpix

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,74 prosent den siste uken og er da opp 4 prosent så langt i august. Det er det samme som oppgangen var i hele juli. Oppgangen hittil i år er da på 11,8 prosent mens oppgangen det siste året er på 25 prosent.50-dagers snittet fortsatte å stige raskere enn 200-dagers snittet, noe som også var positivt.Den samlede omsetningen i aksjene som inngår i hovedindeksen på Oslo Børs endte imidlertid på under 12 milliarder kroner i uken som gikk. Snittet per dag endte på anemiske 2,39 milliarder kroner.Omsetningen i alle aksjene på Oslo Børs endte på svake 12,7 milliarder kroner. Det ga et snitt på 2,54 milliarder kroner per dag.Det er den laveste gjennomsnittlige dagsomsetningen i en uke på Oslo Børs på veldig mange år - og et alvorlig svakhetstegn. Og vi holder på at det øker sannsynligheten for at et nytt fall på Oslo Børs kan være like rundt hjørnet.Det eneste positive vi kan si om utviklingen på Oslo Børs i uken som gikk var at dager med fall kom på fallende og lav omsetning mens dagene med oppgang kom på stigende og litt høyere omsetning. Men omsetningen var ikke over 3 milliarder kroner en eneste dag.Fallende omsetning Skal en oppgang som den vi har sett i sommer være troverdig må den komme på klart stigende omsetning. Det er det motsatte som har skjedd, og skjevheten er blitt større for hver uke som har gått.Dagssnittet i første halvår var på 4,6 milliarder kroner og i juli i fjor var det på 3,9 milliarder kroner.Så langt i august er dagssnittet på 2,6 milliarder kroner og i forrige uke var det altså bare på 2,54 milliarder kroner. Det er nesten ikke nok til å holde liv i noe som helst.Det gir heller ikke den nødvendige substansen til oppgangen og faren for at børsen kan stalle og falle tilbake fortsetter dermed å øke.Fare for nytt fallBruddet på 428-nivået signaliserte at det kunne være rom for et støt opp mot årets høyeste på 436,24 fra den 19. mars. Den snudde på 432,49 og det er ikke sikkert den skal veldig mye høyere i denne omgangen.Den tekniske motstanden fra 430 - 436 er sterk, og sterkere jo nærmere årets høyeste hovedindeksen kommer.Og skal en eventuell oppgang forbi 436 være troverdig må den komme på klart stigende omsetning.Dette blir testen på hvor sterkt momentet er i denne oppgangen, men uten at det kommer et markert oppsving i omsetningen tviler vi på at det kan være nok drivstoff i aksjemarkedet til å løfte hovedindeksene videre forbi årets høyeste.Jo høyere hovedindeksen nå stiger uten at omsetningen følger på, jo større blir sannsynligheten for at det kommer et nytt, kraftig fall.Følg derfor ekstra nøye med på aksjeomsetningen og balansen mellom utviklingen i hovedindeksen og omsetningen.Og ble det satt en liten dobbel toppformasjon i slutten av uken (se chartet), kan den signalisere et fall til 424 og kanskje 420 i løpet av kommende uke!RSI viser svakhet Den positive utviklingen i RSI-chartet er fremdeles intakt og så lenge den ligger over 50-nivået støtter det fremdeles en positiv utvikling på lengre sikt.Men også her ble det gitt et lite varsko i uken som gikk. Det ble satt en topp under den foregående og i tillegg er den fallende trendlinjen i toppen fremdeles også intakt. Begge deler er små varsko om at det kan komme et nytt fall snart.Stigningstakten kan også være i ferd med å flate ut og kanskje falle tilbake. Den første stigende trendlinjen, som har støttet den siste oppgangen, er blitt brutt. Brytes også den neste vil det være enda et lite varsko om at oppgangen fra bunnen i begynnelsen av juni kan gå mot slutten.Oppgangen de siste par ukene har vært skjør og uten at en eventuell oppgang til ny årsrekord kommer på klart økende omsetning er det mer nærliggende å sitte klar med fingeren på selg-knappen.Stop loss på 427? Det kan derfor være en god ide å legge stop loss på halslinjen i den lille doble topp formasjonen og 427-nivået.Vær i tillegg på vakt for et eventuelt fall tilbake mot 50-nivået i RSI-chartet - og kanskje under. Skulle det skje kan det være det avgjørende signalet om at toppen i august var i forrige uke.Ved reaksjoner ned igjen er det teknisk støtte på 428-, 423-, 420-, 412-, 410-, 400-, 395- og 388-nivået. Brudd på disse nivåene vil utløse små salgssignal.Det mest kritiske nivået er fremdeles 380-nivået, men den stigende trendlinjen flytter også dette litt opp for hver uke som går.På det nivået kommer halslinjen i en litt skjev hode-skulder formasjon. Brytes den kan det signalisere videre fall til halslinjen i den store hode-skulder formasjonen.Se stort chart