To aksjer fikk reisepass av Hogne Tyssøy

Hogne Tyssøy sliter med avkastningen. To aksjer forsvant ut av hans Holberg-porteføljer i juli.

Publisert 9. aug. 2012 kl. 10.46
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 357 ord
Hogne Tyssøy. Foto: Finansavisen.

Etter et stusselig 2011, fikk Holberg Norge en bedre start på 2012.1,2 prosent avkastning i juli var derimot skuffende, og 2,9 prosentpoeng svakere enn referanseindeksen, Oslo Børs fondsindeks. Hittil i år (per 31/7) ligger fondet 5,8 prosentpoeng bak markedet - 7,2 vs. 13,0 prosent.Holberg Norden kan vise til 4,0 prosent avkastning i juli, 2,2 prosentpoeng svakere enn referanseindeksen, VINX Nordic Benchmark Cap. Hittil i 2012 ligger fondet 5,7 prosentpoeng bak markedet - 5,6 vs. 11,2 prosent.Følg HegnarOnline på Facebook her!Blek sol og motvind Hogne Tyssøy, som leder forvaltningen av begge fondene, var i et intervju med HegnarOnline i juli åpen på hva som har gått galt.- Enkeltaksjer har fått mye juling. Særlig innen grønn energi har vi helt klart vært for optimistiske. Vestas Wind Systems (dansk vindkraft) og REC er verdensledende i hvert sitt område, men har begge blitt tatt kraftig ned, sa han.- Årsakene er flere, og historiene litt forskjellige, men på selskapsfronten er disse to de viktigste enkeltfaktorene til at vi (Holberg Norden) henger etter, fortsatte Tyssøy.Les også: - Vi er ikke så flinke til å plukke kursraketteneUt av Evry Ifølge avkastningsrapporten for juli solgte både Norge- og Norden-fondet seg ut av Evry i løpet av måneden.- Inntjeningsestimatene til Evry har i løpet av de siste par årene blitt kraftig kuttet etter gjentatte skuffelser. Aksjen fremstår som billig, men det krever at estimatene denne gangen holder.- Vi har over lengre tid redusert vår andel i selskapet. Denne salgsprosessen ble fullført i juli, forklarer Tyssøy og hans team, som ellers består av Jann Molnes, Robert Lie Olsen og "junior" Tony Fimreite.Les også: - Investeringer som dette tåler en støytUt av gruver "down under" Norden-fondet kvittet seg i tillegg med det australske kobbergruveselskapet Altona Mining, som har virksomhet i hjemlige Queensland, samt Finland.Gruven i Finland er i drift, mens gruven i Australia (Roseby) ventes å komme i drift i løpet av 2014.- Xstrata (et av de globalt ledende gruveselskapene) hadde en opsjon på å kjøpe 51 prosent av Roseby. Den erklærte de i sommer og kursen på Altona steg kraftig.- Vi eide en mindre post i selskapet og benyttet kursoppgangen til å selge oss ut, skriver forvalterne.