Fem gode tips om du har dårlig råd til jul

Tross gode tider og høyere inntekter enn noen gang vil mange vil slite med å henge med i forbruksfesten til jul.

Magne Gundersen. Foto: Scanpix
Personlig økonomi

Handelsnæringen venter tidenes juleshopping nå i desember. Årsaken er enkel: Nordmenn flest har velfylte lommebøker etter flere år med lav prisstigning, lave renter og god lønnsvekst. Men langt fra alle går inn i julemåneden med masse penger på bok.13 prosent av de spurte i en ny forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 oppgir at de ofte eller hele tiden har dårlig råd.- Dette er ikke nødvendigvis fattige mennesker. Dårlig råd skyldes ofte manglende planlegging og oversikt, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.Særlig unge og unge voksne havner ofte i pengeknipa. Mange i alderen 25-34 år sliter ekstra på grunn av store boliglån og høye utgifter i en etableringsfase.- Det er krevende å justere ned forbruket når livssituasjonen endrer seg. Jeg ser at mange unge voksne har et generelt høyt hverdagsforbruk. Da er det ikke rart om kontoen tømmes raskt, sier Gundersen.Undersøkelsen viser at 2 av 10 har ikke spart opp nok penger til å betale en uforutsett regning på 20.000 kroner innen en uke. Det er særlig de yngre aldersgruppene som ikke har bygd opp en økonomisk buffer.Gode tips mot dårlig råd til jul:1.Planlegg innkjøpene. Finn ut hvor mye du kan bruke til jul og hvordan du vil bruke pengene. Lag handleliste - og følg den. Unngå impulshandel og gavekjøp i siste liten.2.Sett av penger til januarutgiftene. Finn ut hvilke regninger som kommer i januar og forsikre deg om at du har nok penger til å betale.3.Ikke gå amok under julehandelen. Holde deg til planen om hvor mye penger du skal bruke og hva du skal bruke pengene på.4.Vær forsiktig med kredittkortet. Ikke dra kortet mer enn at du har råd til å betale når regningen kommer i januar.5.Tenk alternative gaver. En tjeneste, som barnevakt, plenklipp, malehjelp eller husvask er gratis å gi og flott å få.

Nyheter
Næringsliv